2024. április 19., péntek
ROMÁNIAI ELNÖKVÁLASZTÁS

Az MSZP Kelemen Hunorra „szavazott”

Tegnap tartották Romániában az államfőválasztás első fordulóját. Lapzártáig eredményhez nem jutottunk, de majdnem biztosra vehető, hogy a 14 jelölt közül senki sem szerezte meg a szavazatok többségét, tehát lesz második forduló is. Klaus Iohannis jelenlegi elnök biztos továbbjutónak tekinthető, igazán csak a másik továbbjutó személye a kérdéses.

Ezúttal Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének személyében magyar jelöltje is volt a választásnak. A délelőtti órákban azonban a magyarok részvétele elmaradt az országostól, egyébként a korábbi választásokon is ez volt tapasztalható. Kelemen Hunor éppen ezért a magyar szavazók részvételére buzdított.

A választás „érdekessége”, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a napokban erdélyi kampányában (nem kis visszhangot és ellenszenvet keltve) egy román jelölt támogatására buzdított. Az MSZP viszont tegnapi közleményében arra hívta föl a romániai magyarokat, hogy minél többen vegyenek részt a választáson, és a magyar jelöltre adják le szavazatukat.