2024. március 28., csütörtök
MAFFIAPER

Berlusconi mélyen hallgat

Silvio Berlusconi volt kormányfő fenntartotta magának a hallgatás jogát a Palermóban megtartott tegnapi tárgyaláson, amelyen az olasz állam és a maffia bűnszervezete kapcsolatairól kérdezték.

Berlusconi a hozzá intézett kérdésekre úgy reagált, hogy ügyvédei tanácsára élni kíván a hallgatás jogával. A Hajrá Olaszország (FI) elnöke nem engedélyezte, hogy televíziós felvétel vagy fénykép készüljön róla a bíróságon. A korábbi négyszeres olasz kormányfőt tanúként hallgatták meg a szicíliai szervezett bűnözés és a politika kapcsolatáról a kilencvenes évek elején.  

A palermói Ucciardone börtön bunkertermében zajló másodfokú maffiaper egyik vádlottjaként Marcello dell'Utri, a FI egykori alapítója, volt szenátor, Berlusconi közeli barátja és volt munkatársa szerepelt. Dell'Utrit első fokon 12 évre ítélték a szicíliai bűnszervezettel való szövetkezés miatt. Berlusconi ellen is több vizsgálat indult, de nem emeltek ellene vádat.

A kilencvenes évek elején, többek között a Tiszta Kezek ügyészi vizsgálatsorozat és a hagyományos olasz pártok válsága következtében meggyengült az állam központi szerepe. A maffia a hatalmi űrt kihasználva „háborút” indított, amelynek során ügyészeket és politikusokat gyilkoltak meg, valamint több városban pokolgépes merényletet követtek el.

1993-ban az akkori keresztapa, Toto Riina letartóztatásával törték meg a bűnszervezet erejét. Az utána kezdődött hatósági vizsgálatok során merült fel Marcello Dell'Utri neve, akivel Berlusconi 1994-ben pártot alapított.

Az ügyészségek szerint Dell'Utri összekötő szerepet játszott a maffia és Berlusconi között. Dell'Utri mindig tagadta a vádakat: korábban egy másik maffiaperben 7 évre ítélték, a letartóztatás elől Libanonba szökött, ahol 2014-ben fogták el.

Maffiakapcsolatokkal vádolták a szintén többszörös volt miniszterelnök, a 2013-ban elhunyt Giulio Andreottit is, de 2004-ben bizonyítékok hiányában végül felmentették.