2024. április 26., péntek
SPANYOL PARLAMENTI VÁLASZTÁS

Egy lépés előre, kettő hátra

Súlyosbodó patt – Csak a szélsőjobbosok ünnepelnek

A választás megismétlése felesleges volt, és kimenetele súlyosbítja a belpolitikai patthelyzetet – értékelték tegnap a legnagyobb spanyol napilapok az előző napi voksoláson született eredményeket.

Az ABC konzervatív újság Pedro Sánchezt okolta, akinek köszönhetően „Spanyolország jövője még bizonytalanabbá vált”. Továbbá azt is felrótta az ügyvezető szocialista kormányfőnek, hogy a szeparatista nacionalizmus megerősödött a választásokon, mivel a katalán és baszk pártok több mandátumot nyertek, mint legutóbb. Így a baloldal most még inkább tőlük függ.

Pedro Sánchez tapssal nyugtázta a PSOE szereplését a párt madridi székhelye előtt tartott alkalmi ünnepségen, de őszintén örülni nem sok oka van (Fotó: AP via Beta)

Pedro Sánchez tapssal nyugtázta a PSOE szereplését a párt madridi székhelye előtt tartott alkalmi ünnepségen, de őszintén örülni nem sok oka van (Fotó: AP via Beta)

A lap szerint az eredmény a győzelem ellenére kudarc a három mandátumot vesztő Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE), amiért Sáncheznek vállalnia kell a felelősséget. Kiemelte: Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnökének vezetése megszilárdult nemcsak pártjában, hanem a jobbközép élén is, de a bevándorlásellenes VOX sikere reflexióra kell hogy késztesse a PP-t is.

„Ugyanott vagyunk, ahol voltunk” – írta véleménycikkében a La Vanguardia katalán napilap, rámutatva, hogy a jelenlegi helyzet nem sokban különbözik attól, amely az április választások után kialakult. Ahogy akkor, most is elengedhetetlen, hogy a pártok elfogadják: a politikai spektrum töredezett, párbeszédre vannak kötelezve, illetve arra, hogy olyan megállapodásokra jussanak, amelyek lehetővé teszik az ország kormányzását. A lap cikkírója abban bízik, hogy a pártok megegyezési készsége most jobb lesz, mint korábban, mert senki sem tapsolna egy rövid időn belüli újabb választásnak.

Az El País szerint a bénultság leküzdéséhez fel kell tárni egy olyan minimumprogram lehetőségeit, amely lehetővé teszi a kormányzati ciklus megkezdését. A tárgyalási készség ennek tartalmáról pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a parlament haladéktalanul teljesítse alkotmányos kötelességét egy kormányfőjelölt megválasztásával.

Noha pártja három mandátumot veszített, továbbra is Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára az egyetlen vezető, aki egyáltalán többséget képezhet, amely az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpártot okolta, amiért az előző parlamenti ciklusban elutasította a kormányzati együttműködést a szocialistákkal.

Értékelése szerint a szigorú büntetés, amelyet a választók szabtak ki rájuk, nem kompenzálja a stratégiájuk okozta kárt, amely lerombolta a politikai közepet, és az intézményekben szélesre tárta az ajtókat egy olyan erő számára, mint a VOX.

********

A PSOE elveszítette  abszolút többségét

A parlament felsőházában (szenátus) elveszítette korábbi abszolút többségét a választáson győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE).

A PSOE 92 mandátumot szerzett a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, ami 31-gyel kevesebb eddigi mandátumaik számánál.

A konzervatív Néppárt (PP) az alsóházhoz hasonlóan itt is erősödni tudott, és 83 szenátora ül majd a parlamenti patkóban, 29-cel több, mint eddig.

A VOX bevándorlásellenes pártot egy politikus képviselheti a felsőházban, ahova ismét nem jutott be az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés, és kiesett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt. A 265 tagú felsőházba összesen tizenegy párt nyert képviseletet. Ötvenhét szenátort az autonóm közösségi parlamentek delegálnak. Szavazati jogukkal több mint 24,3 millióan éltek, ami 69,8 százalékos részvételi arányt jelent. (Forrás: MTI)