2024. március 28., csütörtök

Májusban érkezik a földgáz Bulgária felől

Bojko Boriszov: Bulgáriának 2030-ig szóló szerződése van Oroszországgal, így Szerbiával összefogva elláthatja egész Európát

Bulgáriában jó ütemben folyik a Török Áramlat gázvezeték építése, és naponta öt kilométert haladnak Szerbia irányába, úgyhogy 2020 májusáig megindul ezen a folyosón a földgáz Bulgárián keresztül Szerbia felé – jelentette ki Bojko Boriszov bolgár kormányfő a Prva televízió műsorában.

– Amikor mi elvégezzük a munka ránk eső részét, önök pedig a szerbiai részt, jó üzletet csinálunk. Szerbia is és Bulgária is beszedi az illetékeket – mondta a szomszédos ország miniszterelnöke. Kiemelte, akkor sem kell kétségbe esni, ha válság állna be a gázellátásban, mint ahogyan rebesgetik, Bulgáriának ugyanis 2030-ig szóló szerződése van Oroszországgal a gáz eljuttatásáról Törökországig, de más államokból is szállíthat földgázt, így Szerbiával összefogva elláthatja az egész Európát.

Boriszov kitért a közúti, a vasúti és a digitális infrastruktúra fontosságára is. Korábban a 10-es közúti folyosó keleti ágának megnyitásán szintén nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy országát autópálya köti össze Európa központi részével.

– A 10-es közúti folyosót még 1970-ben kezdték építeni, akkor azonban Bulgária szándékosan nem építkezett a politikai helyzet, a „vasfüggöny” miatt, ami egy sajátságos berlini falnak számított. Ez mára megváltozott. A Szerbia által kiépített út rendkívül jelentős Bulgária számára is, különösen a várnai és a burgaszi kikötőknek. Összekapcsolódunk Nyugat-Európával – fogalmazott Boriszov.

Az interjúban beszélt a bolgár utakról is, közölte, hogy állampolgáraik díjmentesen közlekedhetnek a hazai autópályákon, és hogy most építik a 10-es korridor utolsó szakaszait. Hogy milyen gyorsan haladnak, arról – mint mondta – Aleksandar Vučić is meggyőződhet küszöbönálló szófiai látogatásakor. A szerbiai áru most már vasúton is eljuthat a bulgáriai kikötőkbe.

– Kicseréljük a régi határátkelőket, szélesebbek lesznek, a gyorsforgalmi sávokon felgyorsul az áruszállítás és az emberek közlekedése is – mondta Boriszov.