Kincsek a boltban

Török Erna

2019. november 12., 16:23 >> 2019. november 12., 17:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Neonzöldszínű rágógumi, panda alakú hangszórók, világítós tornacipők.

– Anya, megvesszük?

Bizonytalan, hogy a fejemben hallom-e a jól ismert, sokszor elhangzott kérdést, vagy ez maga a valóság. Déja vu érzésem támad, ezt már hallottam valahol. Tegnap a boltban, tegnapelőtt séta közben, a hétvégén pedig a téli csizma utáni vadászat közben.

Valóban elhangzott a kérdés. Ismét. Hetente legalább hét, nyolc alkalommal lehet hallani. A biztonság kedvéért mégis visszakérdezek.

– Tessék? Mit kérdeztél? Nem hallottam jól…

A kis kezek pedig már a rágón, a pandán matatnak és a fény forrását kutatják a cipőn. Veszek egy mély levegőt, felgyorsítom a lépteimet, kissé eltávolodva a veszélyt jelentő polcoktól, és gondolkodom. Hiszen ugyanazt a választ mégsem adhatom. „Nem, nem vesszük meg.” „Majd máskor, most nem.” „Ez túl drága.” „Nincs ilyenre szükségünk, most mást kell vennünk.” „Nézd csak, ez nem szerepel a bevásárlólistán, szóval nem vehetjük meg.”

(Illusztráció – Pixabay.com)

Ötéves gyerekkel ellenkezni és vásárolni menni nagy kihívás. Nagyon kreatívnak, ravasznak és persze türelmesnek kell lenni ahhoz, hogy hiszti és vita nélkül megússzuk az indulatokkal teli helyzeteket. Az egyszerű nemleges válasz olyan földindulást, égzendülést szülhet, hogy végül mindenki hatványozottan rosszul érzi magát a bőrében.

Akadnak bőven olyan esetek is, amikor a gyerek kerekedik felül a helyzeten, amit szintén kreativitással és ravaszsággal felvértezve ér el. Legutóbb három doboz kockacukor került a szatyorba zsákmányként. Először nemet mondtam a kérésre, de amikor előhozakodott az indokkal, mosolyogva bólintottam. Az apró fehér kockákra ugyanis azért volt szükség, hogy piramist építsünk. Azért kellett mindehhez kockacukor, hogy megfelelően formálni lehessen az építőanyagot. A hófehér piramis végül is felépült és azóta is a padlón hever – a talpam és a porszívó csöve alatt élesen sercegnek az építmény körüli cukordarabkák.

Újabban pedig mindenből kettőt kell vennünk, mert egyszer azt találtam mondani – a pazarlás elkerülésének érdekében –, hogy ne használjuk el játszásra a konyhában, fürdőszobában használatos szereket. Sértődés is lett a vége, mert ezek az eszközök nem játékhoz kellettek, hanem fontos kísérletekhez. Ezért azóta mosogatószerből, samponból és sóból is két csomaggal kell venni. Kész pazarlás! De a komoly és határozott mozdulatokkal történő folyamat és a felcsillanó szemek, a sampon, a sárga mosogatószer, a só és a pezsgőtabletta összetalálkozásakor, valamennyivel kárpótolnak a veszteségért. És még elég olcsón megúsztuk, mert nem a legdrágább mosogatószert vettük meg.

Persze, a beteljesületlen vágyak és a boltban maradt dolgok örökre áhított kincsek maradnak. Így történt, hogy egyik bevásárlókörút során tavaly télen a fiam kiszemelt magának egy szúnyogirtó készüléket, amit akkor feltétlenül meg kellett volna vennünk. Hiába soroltam fel végtelen türelemmel a különféle érvek sorát – később már humorba kapaszkodva –, hogy a szúnyog lába nagyon fázik a hidegben, ezért elbújik. Nem jön elő, nem kell tőle tartanunk. Egy szúnyog sem lesz a lakásban. A készülékben olyan zöld folyadék van, ami mérgező is lehet, és kicsi csigák nyálkájából készítették. Mi pedig nem szeretnénk szegény kicsi csigák kárára szúnyogot irtani, ugye?

Semmi sem használt, mivel a fiamnak is megvoltak a saját érvei, amelyek a vásárlást igazolták, és különben is ő mindent jobban tud nálam, tehát jobb lesz, ha most is rá hallgatok.

A szúnyogirtó elleni küzdelem hetekig tartott, és egyetlenegy alkalommal sem feledkezett meg arról, hogy feltegye az oda-vissza csapódó kérdést. Míg elérkezett a meleg idő, és a fiamnak valóban igaza lett, meg kellett vennünk az áhított kincset.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége