2024. április 19., péntek

A ’80-as évek német hétköznapjai a Selyemgyárban

A Selyemgyár Művelődési Állomáson csütörtökön megnyílt a Korábban minden más volt elnevezésű fotókiállítás. A tárlat két fotóművész, Maurice Weiss és Harald Hauswald 33 fényképéből áll, melyeket főként a múlt évszázad ’80-as évei Kelet-Németországának mindennapjairól készítettek. Az utcákat járva, mindenféle kötelezettség nélkül késztetést éreztek arra, hogy megragadjanak egy-egy pillanatot a kelet-németországi emberek hétköznapjaiból. A képeket nézve a szemlélő maga is átélheti a harminc évvel ezelőtti korszakot és történéseket. Ugyanis a berlini fal leomlásának 30. évfordulójáról emlékezünk meg az idén, ebből az alkalomból nyílt meg ez a kiállítás is. A tárlatmegnyitón többek között jelen volt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is. Kiemelte, hogy a 20. századot meghatározó történelmi eseményekből a német és a szerb nép levonhatta a következtetéseket. Ez a kiállítás segít feleleveníteni a három évtizeddel ezelőtti eseményeket, amelyek a modern történelem legmeghatározóbb történései voltak. – Láthatjuk azoknak az arcát, akik tevékeny részesei voltak a berlini fal ledöntésének, egyúttal rámutattak Európa értékeire, a szolidaritásra, az egységre és az egymás közötti integrációra. Feltehetjük magunknak a kérdést: vajon milyenek a mi tapasztalataink, levontuk-e a következtetéseket a saját hibáinkból, és hogy milyen irányban haladjunk az elkövetkező években – mondta Mirović. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a nálunk fejlettebb, sikeresebb és gazdagabb országok által meghatározott és kitaposott úton kell haladni, mert csak így lehetséges felelni azokra a kérdésekre, amelyek a berlini fal leomlása után felvetődtek.

Igor Mirović: A kiállítás segít feleleveníteni a három évtizeddel ezelőtti eseményeket

Igor Mirović: A kiállítás segít feleleveníteni a három évtizeddel ezelőtti eseményeket

A tárlatot Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete nyitotta meg. Kifejezte elégedettségét amiatt, hogy a Selyemgyár épületében a szerbiai polgároknak is lehetőségük van közelebbről megismerni és feleleveníteni a modern kori Európa legmeghatározóbb eseményét, amely Nyugat- és Kelet-Németország egyesüléséhez vezetett. – Ez a világtörténelmi jelentőségű esemény a hidegháború szimbolikus végét jelentette. Ugyanakkor a német és a szerb nép különbözőképpen emlékezik erre az időszakra. A fiatalabb generációk számára ez a kiállítás nagy jelentőséggel bír, hiszen a résztvevők arcát látva és azokon keresztül átérezhetik ezt a sorsdöntő, történelmi eseményt – jelentette ki Schieb.

A tárlat Németország szerbiai nagykövetségének és a Selyemgyár Művelődési Állomás együttműködésének köszönhetően nyílhatott meg. A kiállított fényképeket az érdeklődők november 22-éig tekinthetik meg. A belépés ingyenes.