2024. március 29., péntek

Ünnepelt az Első Brigád

A Szerb Katonaság első szárazföldi brigádja tegnap ünnepelt, a Jugovićevo kaszárnyában ott voltak az önkormányzat és a tartományi kormány képviselői is. Igor Mirović kormányfő arra emlékeztetett, hogy népünk gondolkodásmódjában a katonaság szó említését övezi a legmélyebb tisztelet: Amikor Szerb Katonaságot említünk, bátorságra, biztonságra és a béke megőrzésére gondolunk – mondta, majd arról beszélt, hogy hadseregünk napról napra fejlettebb és felszereltebb, az államvezetés pedig egyre nagyobb odafigyeléssel visel gondot katonáinkról. – Olyan sereget akarunk, amely képes eltántorítani szándékától potenciális támadóinkat – mondta.

Miloš Vučević polgármester a „szabadszellemű, megsanyargatott, de ugyanakkor hősies Újvidék” nevében gratulált a patinás hagyománnyal bíró brigád tagjainak.

1918. november 9-én a Szerb Királyi Katonaság hetedik gyalogezredének első alakulatai bevonultak Újvidékre, Vojislav Bugarski őrnagy vezetésével. Erre az eseményre a tegnapi ünnepségen Zoran Nasković tábornok emlékezett büszkeséggel. A felszólalásokat követően felavatták az emléktáblát Mladen Bratić tábornoknak, aki 1991-ben parancsteljesítés során esett el.