2024. április 20., szombat

Zentagunarason a jövőn dolgoznak

Korszerűsítették az ivóvízhálózatot, és a sportközpont megvalósításán fáradoznak
Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zentagunaras azon ritka falvak közé tartozik Bácskában, amely körül még maradt a régen virágzó tanyavilágból mutatóban, teljes mértékben nem ziláltatott szét. Sok falubeli fiataltól volt kénytelen búcsúzni a legújabb kori elvándorlási hullámmal, ami viszont érdekes, hogy több távolabbi településről is Zentagunarast választották új lakóhelyükül. A faluvezetés nagy erőkkel azon munkélkodott az utóbbi időben, hogy korszerűsítse az ivóvízhálózatot, a munkálatokat a tartomány fedezte, a község és a falu hozzájárulásával – tudtuk meg Sípos Hajnalkától, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnökétől.

A programban sikerült tíz olyan kisgyermekes, komoly mezőgazdasági tevékenységet folytató tanyát is vezetékes ivóvízzel ellátni, ahol a régi fúrott kutak már nem tudták ellátni a funkciójukat. Továbbá folyamatban van a Kossuth Lajos utca újraaszfaltozása is. Az egyik legforgalmasabb utcánkról van szó, itt székel a helyi közösségünk is. Ennek az utcának a folytatása a falunkat Gunarassal összekötő nyári út is, aminek a 11 km-es távjából már 5 km szilárd burkolatot kapott. Figyeljük a pályázati lehetőségeket a topolyai önkormányzattal karöltve, és ugyanúgy az utcáink kátyúzását is folytatjuk. Ezt részben a helyi járuléknak köszönhetően tudjuk megoldani. Rengeteget jelent számunkra, és nagyon bízunk benne, hogy 2021 után is élvezni fogjuk a lakosság effajta támogatását – tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy néhány falubeli tanyát is igyekeznek szilárd útburkolattal összekötni a központtal, illetve más fejlesztések is folyamatban vannak.

Az aszfaltozások tervezett értéke 4,5 millió dinár, 2,6 millióval támogatja a község, a maradék összeget önerőnkből álljuk a helyi járulékból. Más téren is igyekszünk újdonságot vinni a falu életébe, a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásának köszönhetően kemence és kültéri tűzhely épül a zentagunarasi tájházban, ezután egy góré és fészer hozzáépítése marad még hátra. Továbbá a zentagunarasi temetőben egy emlékhelyet szeretnénk kialakítani, falunk néhai magyartanárnője, Dudás Anna ötlete nyomán. Olyan építményről van szó, ami emléket állít Zentagunaras valamennyi fegyveres konfliktusban elhunyt áldozatának. Ez a közös emlékhely a világháborúk mellett emléket állít a '90-es évek délszláv testvérháborújában elesettek számára, de a falunk szülöttjének, a később Zentára került dr. Reick Márknak is, aki részt vett az 1956-os forradalomban – nyilatkozta Sípos Hajnalka, aki elárulta azt is, hogy a faluban igény mutatkozik az urnás temetkezési helyek iránt, és ennek szeretnének eleget tenni hamarosan, és megtudtik azt is, hogy sikerült egy régi, egykor a szövetkezet udvarában álló haranglábat is megmenteni az enyészettől. Felújították, és ez is a falubeli sírkertben kap helyet. Ami terveket illeti, az utóbbi időben Zentagunarason egy Gyermek és Ifjúsági Sportközpont megvalósításán dolgoznak.