2024. április 25., csütörtök

Novak a serlegért és a trónért játszik

A logika és az eddigi egymás közötti mérleg azt sugallja, hogy a világranglista első két helyezettje, Rafael Nadal és Novak Đoković a fő esélyes a vasárnap Londonban kezdődő évzáró mestertornán, míg a többiek, talán az olasz Matteo Berrettinit kivéve, akinek minden egyes győzelem már szép siker lenne, már azzal is igazolnák a papírformát – vagy pedig túl is szárnyalnák azt –, ha elődöntőt harcolnának ki. Mégis külön kategóriát képez a torna hatszoros bajnoka, Roger Federer, aki esetében a döntőbe jutás sem lenne meglepetés.

Az évzáró egyik legérdekesebb külön csatája Nadal és Đoković versenye a ranglista első helyéért. A szerbnek a veretlen serlegszerzés sem szavatolja a visszajutást az élpozícióra, mert a spanyol három csoportgyőzelemmel, majd döntőbe jutással megvédené az első helyet. Nadal célja ennél is nagyobb, hiszen még soha nem nyerte el az évzáró serlegét, és most esélye lenne rá. Esetében azonban az is kérdéses, hogy a Párizsban elszenvedett sérülés sikerült-e olyan mértékben meggyógyítani, hogy képes legyen az öt kimerítő csatára.

Az Agassiról elnevezett csoport kiegyensúlyozottabbnak tűnik Nadallal, a címvédő Alexander Zverevvel és a fiatal korosztály talán két legjobbjával, Danil Medvegyevvel és Sztefanosz Cicipasszal, mint a Borg csoport, amelyben két volt bajnok, Đoković és Federer, a betonon még nem eléggé erős Dominic Thiem, és a három újonc – Medvegyev és Cicipasz a másik kettő – egyike, a nyolc között leggyöngébbnek tartott Berrettini kapott helyet. Ennélfogva Nadal csoportjában bizonytalanabb a kimenetel, a Borg csoportban pedig Đoković, Federer és Thiem egymás közötti meccsei dönthetnek. A mérlegek szerint Đoković kimondott esélyes, és Thiem is 4:2-es előnyben van a svájci veteránnal szemben, de a sikertöbbletet salakon harcolta ki.

Ha Đoković lenne a végső győztes, hatodik diadalát ünnepelhetné, és az örök listán ezzel beérné Federert és Lendlt.

A torna vasárnap a Đoković–Berrettini és Federer–Thiem meccsekkel kezdődik, hétfőn pedig a Nadal–A. Zverev és Medvegyev–Cicipasz találkozók következnek. A tartalékok a spanyol Roberto Bautista és a francia Gael Monfils.

Miomir Kecmanović simán legyőzte a spanyol Alejandro Davidovich Fokináta Milanoban folyó U21-es mestertornán, és a négy között folytathatja. Az elődöntőben De Minaur–Tiafoe és Sinner–Kecmanović a párosítás.