2024. március 29., péntek

A skót kormányfő újabb függetlenségi referendumot akar

Sturgeon: Aki az SNP-re szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon

Skóciában jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, ha a skótok nem akarják, hogy Londonban döntsenek a sorsukról – mondta pénteken a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az SNP választási kampánynyitóján  kijelentette azt is, hogy aki a december 12-ére kiírt előrehozott brit parlamenti választáson az SNP-re szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon. Szerinte az SNP-nek már most is „kőbe vésett felhatalmazása” van az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, hiszen ez szerepelt a 2016. évi skót parlamenti választásokra kidolgozott programjában.

Ennek alapján ha az SNP a mostani választásokat megnyeri Skóciában, a kérdés nem az lesz, hogy a skót kormány mit tesz, ha London elveti az újabb népszavazás engedélyezését – amire Boris Johnson miniszterelnök már egyenes utalást tett –, hanem az, hogy a brit kormány ezt milyen jogon tenné.

A Brexit szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy az a Johnson által elért megállapodás, vagy a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn által kilátásba helyezett új Brexit-egyezmény alapján történik-e, hiszen Skóciát mindkét esetben akarata ellenére léptetnék ki az EU-ból.

Sturgeon kijelentette, Skócia számára egyértelműen az SNP a bennmaradást pártoló erő, az SNP-kormány célja az, hogy Skócia, sőt az Egyesült Királyság egésze az EU tagja maradjon. Ennek érdekében az SNP arra is hajlandó, hogy – ha a decemberi országos parlamenti választáson nem szerez abszolút többséget egyetlen párt sem – más pártokkal Brexit-ellenes progresszív szövetségre lépjen, annak érdekében, hogy a Johnson vezette Konzervatív Pártot ki lehessen szorítani a hatalomból.

Sturgeon ugyanakkor kijelentette: mindenekelőtt az a célja, hogy a skót választók jövőre újabb népszavazáson dönthessenek Skócia függetlenné válásáról. Szerinte antidemokratikus és fenntarthatatlan helyzetet teremtene, ha a londoni kormány ezt nem engedélyezné.

Boris Johnson brit miniszterelnök több ízben – legutóbb csütörtökön, egy skóciai kampányrendezvényen – egyértelműen jelezte, nincs szándékában engedélyezni az újabb skóciai függetlenségi népszavazást.

A skóciai referendumot a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn, és a harmadik legnagyobb országos parlamenti erő, a Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson sem támogatja, jóllehet a liberális párt az SNP-hez hasonlóan a Brexit megakadályozására törekszik.