2024. március 29., péntek

Faültetés városszerte

A Városi Kertészet 10.000 facsemete Újvidéknek elnevezésű akciójának keretében faültetésbe kezdett, tegnap a Szentendrei úton fásítottak a közvállalat dolgozói.

A facsemeték ültetését Újvidék felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából szervezték, a Szentendrei úton eddig összesen 75 fát ültettek el – 69 ostorfát és 6 kőrisfát. Az új sugárút mentén a tervek szerint összesen 374 fát és 10.060 alacsony növésű cserjét helyeznek a földbe. Ezután a Stefán despota sugárúton folytatódnak majd a munkálatok, ahol több mint 300 facsemetét, és több ezer cserjét ültetnek el.

Mira Radenović, a Városi Területrendezési és Környezetvédelmi Tanács tagja elmondta, hogy a faültetési akciót az újvidéki önkormányzat és az IPARD támogatásával valósítják meg – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. A Városi Kertészet dolgozóin kívül számos, gazdaságban tevékenykedő vállalat, és önkéntes vesz részt az akció megvalósításában annak érdekében, hogy még november folyamán befejezzék az ültetést. A projektumban aktív szerepet vállalnak a Mezőgazdasági Kar szakértői is.

– A városi Környezetvédelmi Hivatal programjának keretében jövőre kidolgozzuk a városi zöld felületek kataszteri jegyzékét, így pontos információkat kapunk azzal kapcsolatban, mennyi zöld felület van Újvidéken, mely kategóriákba sorolhatók, milyen a minőségük, és mire lehet használni őket. Nem minden zöld felület használható ugyanarra a célra, van ahol az erős szél miatt védősávokat kell kialakítani, máshol csak a rekreációs terület létrehozása érdekében ültetnek fákat. A növényeket tehát másképpen kell gondozni, ha más-más célból ültetik el őket. Olyan szakértőket alkalmazunk, akik drónok segítségével feltérképezik a városi zöld felületeket, és ez a legjobb módja annak, hogy pontos adatokat kapjunk – magyarázta Radenović. Hozzátette: Újvidék több mint 30 éve nem kapott új parkot, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövőre átadhatják a Heréskert és az Újtelep között készülő parkot. Egy új park kialakítására nagyon sok időre van szükség, de a szakértők bevonásával minden megoldható – véli a városi Területrendezési és Környezetvédelmi Tanács tagja.