2024. március 28., csütörtök

Nagybecskerek regionális szeméttelep nélkül?

A vízgyár és a kerülőút mellett Nagybecskerek 2011-ben még egy nagy kommunális tervvel gyarapodott: a helyi önkormányzatban ugyanis elfogadták a regionális szeméttelep létrehozásának a tervét, amit a köztársaság is támogatott. Azt tervezték, hogy a jelenlegi szeméttelep mellett (Nagybecskerek, Muzslya és Aradác között) fogják kiépíteni, 15 hektáron. Nagybecskerek mellett Titel, Szécsány és Antalfalva (Kovačica) községek területét fedte (volna) de kilátásba helyezték Bégaszentgyörgy (Žitište) község csatlakozását is. Ezen a területen összesen mintegy 200 ezer ember él. Az sem véletlen, hogy Nagybecskerek közelében tervezték, hiszen a szemétbe került termékeknek a 70 százalékát a Béga menti város területén termelik.

A nagybecskereki szeméttelep (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki szeméttelep (Fotó: Kecskés István)

Az elmúlt évig ez a beruházás többször is szóba került és több tervdokumentumot is elfogadtak. Ebben az időben voltak olyan vélemények is – elsősorban a környezetvédők részéről – hogy tekintettel a muzslyai homokos közelségére, a létesítményt nem oda kellene építeni. De a jelekből ítélve ettől már nem kell félni. Ugyanis a mintegy ötmillió eurós beruházásból nem lesz semmi, mivel a szerb kormány Nagykikindát jelölte ki az új regionális szeméttelep színhelyéül. Közben a projektum továbbra is benne van a város fenntartható fejlődésének a tervében, és megállapodásokat kötöttek a környező községekkel. Mindez azonban nem sokat ér, miután a kormány másképpen döntött. Egyébként a beruházásról nem sok információ kerül a közvélemény elé.

A problémáról elsőként a Dosta je bilo ellenzéki párt szólalt meg, arra figyelmeztetve, hogy emiatt nagy kára származhat a városnak, elsősorban a Köztisztasági vállalatnak, mivel a szemét Nagykikindára való szállítása, számításaik szerint, évente egymillió euróba kerülne. Szerintük a közvélemény kizárásával, nyilvános vita nélkül, „kiskapun” próbálják megvalósítani a projektumot, amelynek a helyszíne 2018-ig Nagybecskerek lett volna, azonban ekkor a kormány – megindokolás nélkül – Nagykikindát jelölte ki a leendő létesítmény kiépítésének a színhelyéül. Nagybecskerek pedig csak továbbítóállomás lesz.

Állítólag a dolog hátterében egy osztrák hátterű hulladékgyűjtő társaság áll, amelynek Nagykikindán, már évek óta, érdekeltsége van és szeretnék, ha abban a városban létesülne a regionális központ. Szerbiában jelenleg kilenc regionális szeméttelep van. Számukat mindenképpen növelni szeretnék.