2024. április 25., csütörtök
MAGYARKANIZSAI CNESA OMI

Szépolvasási verseny

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény november 23-án, szombaton tartja meg a Dr. Papp György szépolvasási és szépkiejtési versenyét, amellyel a városunk szülötte, nyelvésze, kritikusa, kutatója, dr. Papp György (1941‒2009) emléke és munkássága előtt kívánnak tisztelegni.

Magyarkanizsán nagyon sok privát tulajdonost érinthet a konvertálás (Fodor István fellvétele)

Fotó: Fodor István

A verseny célja az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, fenntartása, a felolvasás mint élmény átadása a hallgatóság felé, a tehetségek felkutatása, a hagyományteremtés, a beszédkultúra javítása.

A versenyre szabadon jelentkezhetnek Magyarkanizsa község általános iskoláinak diákjai a következő korcsoportokban: I. az általános iskola ötödik osztályos tanulói; II. az általános iskola hatodik osztályos tanulói; III. az általános iskola hetedik osztályos tanulói; IV. az általános iskola nyolcadik osztályos tanulói. A verseny szerb és magyar nyelven zajlik, így szerb és magyar anyanyelvű tanulók is jelentkezhetnek.

Az ötödik és hatodik osztályosok esetében otthonról hozott, előzetesen begyakorolt, szépirodalmi szöveg párbeszédes részekkel – legalább három hosszabb megszólalást tartalmazó párbeszéddel. Terjedelme: A4-es lapon féloldalnyi szöveg. Formátum: Times New Roman betűtípus, 12-es méret. Az ötödik és hatodik osztályos tanulók a jelentkezéskor egy-egy ismeretlen tartalmú szöveget kapnak, amelyet a verseny napjáig gyakorolhatnak be.

A hetedik és nyolcadik osztályos tanulók esetében egy otthonról hozott szépirodalmi szöveg, a helyszínen pedig egy, a szervezőbizottság által kiválasztott szöveg felolvasása (a szöveg értelmezésére, begyakorlására időt biztosítanak) a feladat. Szépirodalmi szöveg párbeszédes részekkel – legalább három, hosszabb megszólalást tartalmazó párbeszéddel. Terjedelme: A4-es lapon háromnegyed oldalnyi szöveg. Formátum: Times New Roman betűtípus, 12-es méret.

A jelentkezőket benevezheti az iskola magyartanára vagy a szülő is, személyesen a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben (Magyarkanizsa, Fő tér 9., 024/873-043) vagy elektronikus úton a jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezési határidő 2019. november 15-e. A verseny támogatója a Szerbiai Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.