2024. április 20., szombat

Biogázerőmű létesül Bácsfeketehegyen

Az Agri Business Partner Kft. marhafarmján jövőre egy megawatt teljesítményű erőművet építenek – a helyszínen járt Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter

Bácsfeketehegyre látogatott Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter tegnap délután. A faluba érkezése alkalmából megtekintette a Feketics Mezőgazdasági Egység marhafarmját és Kishegyes községbeli vállalkozókkal is beszélgetett.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter (Lakatos János felvétele)

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter (Lakatos János felvétele)

Az összejövetelen többek között jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke is. Bácsfeketehegy csak egy volt a számtalan állomás közül, hiszen az észak-bácskai körzet minden községébe ellátogatott a miniszter. Körútjának a célja volt, hogy aktuális témákról beszéljen a helyi termelőkkel, mint például a támogatási rendszer, az állami földek bérbeadása, nyilatkozta Branislav Nedimović a médiának.

– A bácsfeketehegyi látogatásom során szóba került az a biogázerőmű is, amit a Feketics Mezőgazdasági Egység létesít majd, valamint beszélgettünk még a Kishegyes község területén épülő kétfunkciós csatornáról és a Krivaja folyóról. Ezzel szeretnénk elérni, hogy a lehető legtöbb termelő öntözési lehetőséghez jusson. Azon leszünk, hogy minél nagyobb mennyiségű tiszta vizet biztosítsunk számukra – mondta el a miniszter.

A Nedimovićot vendégül látó marhafarm a zombori Agri Business Partner Kft.-hez tartozik. Közel 500 fejőstehenet tartanak a farmon, és tejtermeléssel foglalkoznak, ahogyan a vállalathoz tartozó más egységek is, mondta el a médiának Danijel Zelenčić, az Agri Business Partner Kft. igazgatóbizottságának elnöke. Arról is beszámolt, hogy a megtermelt tejet a zombori Laktalis és a militicsi Imlek tejüzemeknek adják el. A miniszter látogatása kapcsán Zelenčić hozzá tette, hogy elégedettek a megbeszéléssel, ugyanis szó volt az állami támogatásokról, valamint a biogázerőműről. A cég a jövő évben Bácsfeketehegyen és Militicsen is létesít majd egy-egy gázerőművet, tudtuk meg az elnöktől.

A biogázerőmű elsősorban a marhafarm melléktermékeit használja fel, mondta el Vladan Divljak, a biogázerőművek építésének projektmenedzsere.

Jövőre már villanyáram lesz a tehenek melléktermékeiből (Lakatos János felvétele)

Jövőre már villanyáram lesz a tehenek melléktermékeiből (Lakatos János felvétele)

– Mindkét biogázerőmű 1 megawatt teljesítményű lesz, és a farmon keletkező összes nyersanyagot fel fogjuk használni. Elsősorban a hulladékra összpontosítunk majd, hogy minél kevesebb táplálékként is felhasználható nyersanyagra legyen szükség. Ezért főként a mezőgazdasági termelésben és az állattartásban keletkező melléktermékeket hasznosítjuk majd. Terveink szerint az áramfejlesztés során keletkező hőt is felhasználjuk, és ezáltal tudjuk növelni az erőmű kihasználtságát. Ez a létesítmény egyedülálló példa lesz ebben a régióban – mondta el a projektmenedzser, majd arról is szólt, hogy a tervekkel egy egész falut tudnak majd ellátni elektromos- és hőenergiával.

A biogázerőmű építése a jövő év tavaszán kezdődhet el, elsősorban saját forrásból, számolt be Divljak, majd azzal folytatta, hogy a létesítmény megépítése egyben azt is jelenti, hogy bővíteni kell a marhafarm tevékenységi körét, valamint új munkahelyeket kell létesíteni. Ez a beruházás nemcsak a vállalat számára lesz hasznos, hanem az önkormányzatnak és a község lakosságának is, fogalmazott a projektmenedzser.