2024. április 25., csütörtök

Szénsemleges világbajnok

A technikai sportok világában napjainkban magasan Lewis Hamilton a legnagyobb hatású versenyző – és ez nem csupán eredményei miatt igaz, hanem abban a tekintetben is, hogy ő képes a legtöbb embert megszólítani a közösségi médián keresztül. Ezt az erejét pedig mostanság igyekszik arra használni, hogy fontos zöld üzeneteket továbbítson a világ felé. A brit szereti hangsúlyozni, hogy ő maga is húsmentes, vegán életmóddal képes csúcsteljesítményre a Formula–1-ben, bár társai szerint kissé álszent a luxuséletet élő Hamilton kommunikációja.

Bár csak az év végi FIA-díjátadóval válik hivatalossá, Lewis Hamilton már hatszoros világbajnoknak érezheti magát, s minden főbb statisztikai mutatóban már legalább a második helyen áll az F1-es örökranglistán Michael Schumacher mögött – akit jövőre be is érhet. A rajongókkal való kapcsolattartásban azonban már régóta Hamilton az etalon, köszönhetően az elmúlt tíz évben világszinten elterjedt közösségi oldalaknak, amelyeken keresztül az emberek olyan közeli bepillantást kaphatnak a hírességek életébe és gondolatvilágába, ami korábban elképzelhetetlen volt. A Formula–1-es mezőnyből magasan Hamilton a legaktívabb az online térben, hiszen Instagramon már több mint 13 millió követővel rendelkezik, „influenszer” szerepkörét kihasználva pedig igyekszik is a tömegek felé továbbítani azokat az üzeneteket és értékeket, amelyeket fontosnak tart: ez pedig számára a környezetvédelem kérdése, amiben pár éve erőteljesen próbál példát statuálni, még olyan területeken is, ami egy világsztár sportolótól egyáltalán nem megszokott.

Egy autóversenyző erőnlétének fenntartásához fontos a megfelelő táplálkozás is (amit ma már szakemberek állítanak össze számukra), Hamilton két éve mégis úgy döntött, hogy a mostanság egyre elterjedtebb vegán, húsmentes életmódra vált – elmondása szerint azóta jobb a közérzete, és mint azt hétről hétre láthatjuk, az eredményeire sem volt rossz hatással. A britnek azonban mindenki másnál jobban kell küzdenie, hogy hitelessé tegye a róla kialakult „zöld” imázst, sokáig ugyanis éppen kicsapongó életviteléről volt híres, aki egy hét leforgása alatt képes megjárni Londont, New Yorkot és Tokiót, majd a hétvégén futamot nyerni a világ egy negyedik pontján. Miközben versenyzőtársai kisebb csoportokba verődve, a költségeket megosztva együtt repülnek a nagydíjakra, Hamilton sokáig magángépével járt-kelt mindenhova. Legfrissebb kinyilatkozása szerint azonban ennek vége: nemrégiben nemcsak saját gépét adta el, de tekintélyes, főként Mercedesekből álló autógyűjteményének darabjait is elkezdte becserélni elektromos modellekre. Mi több, az év végére szeretné elérni a szénsemleges életmódot, nullára csökkentve a nettó CO2-kibocsátását.

Aki az autóversenyzés világából elsőként felkapta a fejét ezen komoly vállalások hallatán, az Jean-Éric Vergne, a Formula–E legutóbbi két szezonjának bajnoka, aki rögtön meg is üzente Hamiltonnak, életviteléhez még jobban illene, ha az éppen ilyen környezetvédő üzeneteket zászlajára tűző elektromos sorozatban is kipróbálná magát. A váltás abból a szempontból is észszerű lenne, hogy a Mercedes éppen most, a november 22-én startoló új szezontól száll be a Formula–E-be saját csapatával, és már Hamilton főnöke, Toto Wolff is tett rá célzást, hogy bármikor örömmel adna tesztlehetőséget a britnek azzal az autóval is. A világbajnok azonban egyelőre a legapróbb jelét sem mutatja annak, hogy érdekelné az elektromos utcai versenyzés – közösségi oldalán is csak egyszer beszélt a bajnokságról, de akkor is inkább nevetség tárgyává vált, mert egy három évvel korábbi balesetről gondolta azt, hogy frissen történt. Hamilton továbbra is kitart azon terve mellett, hogy F1-es karrierje után (ami akár 2020 végén eljöhet) az élet más területein, a divat és a zene világában is megpróbálna nyomot hagyni.

Vannak azért, akiket jóval kevésbé nyűgöz le a világbajnok példamutató magatartása, ilyen például Fernando Alonso is, aki egy spanyol rádióműsorban kritizálta korábbi csapattársát: „Az étkezési szokásaimat én inkább megtartanám magamnak, és sohasem tennék közzé olyan üzeneteket, mint Lewis, ha aztán a következő napon úgyis az ellenkezőjét csináljuk. Mind tudjuk, hogy egy Formula–1-es versenyző évente 200 alkalommal ül repülőre. Ennek fényében elég furcsa kiállni és azt mondani, hogy ne egyetek húst”.

Valami hasonló véleményt fogalmazott meg a maga sajátos stílusában egy másik sokat látott versenyző, Kimi Räikkönen is Mexikóvárosban: „Egy versenyhétvége valószínűleg nem a legjobb hely ahhoz, hogy a bolygó védelméről beszéljünk, hiszen mind azért vagyunk itt, hogy benzint égessünk. És mindezt csak azért, hogy első vagy második helyen végezzünk? Ha ezt az üzenetet hitelesen szeretnénk átadni, akkor maradjunk otthon és felejtsük el a versenyzést.”

Tegyük hozzá, egyik technikai sport sem a „látható” részével szennyezi igazán a környezetet: az, hogy néhány versenyautó vagy -motor pár órán át köröz, elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi CO2-kibocsátással jár az egész száguldó cirkuszt személyzettel és felszereléssel együtt elmozgatni a világ egyik pontjáról a másikra. És ebből a szempontból a Formula–E sem különb, hiszen a legtöbbször ők sem kerülhetik ki a repülő használatát, na meg persze az autókat meghajtó elektromos áramot is elő kell állítani valahonnan. De ha ezek a környezetszennyező sportágak kitermelnek néhány világsztárt, akik a tudatos, energiahatékony életmódra ösztönözik a rajongók millióit, akkor összességében talán még mindig többet tesz a Formula–1 a bolygóért, mint ellene.