2024. április 25., csütörtök

Elismerés Pekár Tibornak

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán pénteken vette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet

Pekár Tibor hegedűművészt, zenetanárt, a Szabadkai Filharmónia és a Szabadkai Kamarazenekar volt koncertmesterét, a város zenei múltjának fáradhatatlan kutatóját és krónikását Szent István királyunk ünnepén Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki. Akkor nem állt módjában Budapesten átvenni a rangos elismerést, ezért pénteken Csallóközi Eszter főkonzul nyújtotta át neki Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán. Lőrincz Zsuzsanna, a főkonzulátus munkatársa ismertette Pekár Tibor életrajzát.

– Hosszú életpálya áll mögöttem, hiszen hétéves korom óta hegedülök, kilencéves korom óta játszom zenekarban, és harminchárom évet töltöttem a pedagógiai pályán. Elsősorban zenekari muzsikusnak tartom magam, és zenekarban érzem magam a legjobban. Több mint száz növendékem volt. Szívvel-lélekkel csináltam. Úgy mentem a munkahelyemre, hogy nem dolgozni jártam, hanem muzsikusokat tanítani. Később a hegedűt felváltotta a toll és az írógép. Mostanában egyre többet foglalkozom írással. Úgy gondolom, hogy ezen a téren sikerült elérnem olyasmit, amellyel ezt a díjat kiérdemeltem – nyilatkozta Pekár Tibor.

A díjátadó végén Pekár Tibor megköszönte családtagjainak és meghívott vendégeinek, amiért nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megkapja ezt a kitüntetést.