2024. április 25., csütörtök

Szerbia a maga érdekében folytatja a reformokat

Nem tudni, milyen jövőt szán az EU a régiónak – Örömhír a magyar bővítési biztos kinevezése

Nem kapott egyértelmű választ a világ nagyhatalmainak képviselőitől arra a kérdésre, hogy milyen is lesz a régiónk jövője, mondta felszólalásában Genfben, a Világgazdasági Fórum Nyugat-Balkánnak szentelt értekezletén ma Aleksandar Vučić szerb államfő. Rámutatott arra, hogy az Európai Unió bővítése kapcsán sincsenek egyértelműen megfogalmazott üzenetek, ígéretek, határidők. Ennek ellenére, fogalmazott, Szerbia saját maga érdekében folytatja a megkezdett reformok végrehajtását. Nem az európai uniós ígéret, hanem az ország jövőjének a bebiztosítása a cél, állapította meg az elnök.

Aleksandar Vučić beszédét tartja Genfben, a Világgazdasági Fórum Nyugat-Balkánnak szentelt értekezletén (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić beszédét tartja Genfben, a Világgazdasági Fórum Nyugat-Balkánnak szentelt értekezletén (Fotó: Beta)

– A változásokra, az elindított reformok folytatására a polgárok és Szerbia jövőképe miatt van szükség. Előbbre szeretnénk vinni a gazdaságot, gyorsabb felemelkedést akarunk megvalósítani. Hiszem, hogy a fejlődést továbbra is 3,6 százalék feletti értéken tudjuk tartani az előttünk álló időszakban. Nem elhanyagolható eredmény ez, ha figyelembe vesszük, hogy az eurozóna esetében a becsléseket már 1,1 százalékra faragták le a korábbi 1,3 százalékról – jelentette ki az újságíróknak adott nyilatkozatában Aleksandar Vučić.

Bejelentette, hogy hétfőn Párizsban ismét találkozik majd Emmanuel Macron francia államfővel, akitől újra meg fogja kérdezni, hogy ki juthat be még az Európai Unióba, mely országok számára maradt ott hely. Kiemelte, hogy ennek a kérdésnek a folytonos feltevésére nagy szükség van, mert az EU-nak el kell döntenie azt, hogy milyen álláspontra kíván helyezkedni a nyugat-balkáni országok integrációja kapcsán. Mint közölte, fontosnak számít az a tény is, hogy hallhattuk Európa néhány országának képviselőitől: dönteni kell a régiónk vonatkozásában. Éppen e kérdés miatt lényeges az, hogy Macronnal tárgyalásokba kezdjen – fogalmazott a köztársasági elnök.

– Az EU képviselői sokszor szólnak a szükséges reformokról, aztán mi megkérdezzük, mi lesz, ha mindet teljesítjük. Ilyenkor nem tudnak választ adni – magyarázta, s hozzátette, hogy az Uniónak tudnia kellene, melyik állam juthat be gyorsan, s melyik nem, az ezzel kapcsolatos terveket legkésőbb májusig ismertetniük kellene.

Jó hírnek nevezte, hogy minden bizonnyal a magyar Várhelyi Olivért nevezik majd ki bővítési biztosnak az Európai Bizottság új összetételében.

– Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter akkor is Szerbia pártját fogja, amikor az nem a legegyszerűbb feladat. Mindenki előtt megmondta, hogy Szerbia elfogadhatóbban védi az ott élő magyar kisebbség jogait, mint bármelyik uniós tagállam. Minden elismerést megérdemel ez a kijelentés, köszönettel tartozunk érte barátainknak – jelentette ki Vučić.

Elvetette annak a brüsszeli gondolkodásnak a megalapozottságát, hogy tíz erős uniós állam tart el másik 17 országot, s ezért nincs szükség további tagokra a Nyugat-Balkán térségéből. Azt mondta, hogy nem érti az európai politikát és annak jövőjét az, aki nem látja, hogy az EU-nak éppen olyan szüksége van erre a régióra, mint a régiónak az EU-ra.