2024. április 25., csütörtök

Szabad Övezet három városban

Nagy az érdeklődés az idei filmfesztivál iránt is

A Művelődési Központ épületében tegnap a 15. Szabad Övezet (Slobodna zona) fesztivál alkalmából tartottak sajtótájékoztatót.

A rendezvény ma veszi kezdetét és november 12-éig tart, egyidejűleg vetítésekre kerül sor Belgrádban és Nišben is. 47 játék- és dokumentumfilm kerül majd bemutatásra, különféle témaköröket érintenek, a filmek közül 36-ot első alkalommal láthat a hazai közönség. Mindhárom városban a 15. filmfesztivált hatalmas érdeklődéssel várt Aretha Franklin – Amazing Grace (A szeretet hangján) című dokumentumfilm nyitja meg.

Branka Pavlović, a nemzetközi műsorprogram válogatója a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a jubiláris 15. fesztivált igyekeztek a szervezők minél érdekesebbé és vonzóbbá tenni a közönség számára.

– Az utóbbi időben már hagyományosnak mondhatóan zenés filmekkel nyitjuk meg a rendezvényt. A fesztiválon több kategóriában mérettetnek meg a filmek, ezek pedig a régió, a nemzetközi és az ún. 14+ filmek. Mindhárom városban ugyanazon művek lesznek majd láthatóak, kivéve a szintén nagy érdeklődésnek örvendő Dnevnik Diane Budisavljević című alkotást, melyet a fesztivál ideje alatt csak az újvidéki közönség nem láthat, tervben van azonban közvetlenül a rendezvény utáni bemutatása – mondta Pavlović.

Kiemelte, hogy a filmek kiválasztása több szempont alapján történt a már említett három kategórián belül. A szelektorok igyekeznek napjaink aktuális problémáit feldolgozó produkciókat bemutatni a közönségnek. A rendezvényen a legnevesebb filmek alkotói közül többen is vendégszerepelnek, így az érdeklődők számára a velük való találkozás egyedüli alkalom lesz.

Jelena Maksimović, a regionális műsorprogram válogatója elmondta, hogy ebben a kategóriában az idén a korábbi gyakorlathoz képest kevesebb, csupán hat film kerül bemutatásra. Ennek oka leginkább a régió országaiban készült, színvonalas művek hiánya. – A kínálat közül a legkiemelkedőbb egyértelműen a már említett Dana Budisavljević rendezésében megjelent Dnevnik Diane Budisavljević című film, melynek bemutatójára Belgrádban már az összes jegy elkelt. Azonban figyelmet érdemel még az Umetnost sećanja (Milestones), amely a volt Jugoszlávia fennmaradt, monumentális emlékműveit mutatja be, valamint a Tusta is, mely Branko Črnac Tusta, a neves KUD punk- rock együttes frontemberének életével ismerteti meg a közönséget – magyarázta Maksimović.