2024. április 25., csütörtök

Tavaszra megnyílik a BMTS gyár Újvidéken

A BMTS Technology vállalat gyárcsarnoka a Lear gyár mellett épül, a tervek szerint 500 dolgozót foglalkoztat majd.

A turbófeltöltőket gyártó vállalat honlapján már lehet pályázni a munkahelyekre, a gyárcsarnok az északi ipari övezetben épül, a munkálatokat a CTP Invest vállalatra bízták, amely több ipari parkot épített már a régióban. A CTP Invest leányvállalata, a CTP Gamma 2018-ban az újvidéki önkormányzattól 62.000 négyzetméteres területet vásárolt meg az említett iparövezetben, amelyért csaknem 300 millió dinárt fizettek.

A BMTS és a CTP tavaly tavasszal írta alá az együttműködésről szóló szerződést. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere akkor kijelentette, hogy a vállalat 440 gyári munkásnak és 50 mérnöknek ad majd munkát. A tavalyi tervek arról szóltak, hogy 2019 júniusában megkezdődnek a munkálatok a 10.000 négyzetméteres gyár építésén, évente 2 millió turbófeltöltőt gyártanak majd, és a gyár 2020 nyarán kezdi el a termelést. A munkálatok azonban késtek, és csak augusztus derekán kezdődtek meg, a BMTS ezután a munkálatok befejezésének a határidejét 2020 májusára tolta ki. Ezenkívül a gyár honlapján közzétették, hogy az eredeti tervtől egy kissé kevesebb turbófeltöltőt gyártanak majd évente (1,5 milliót), és 500 dolgozóra lesz szükség – olvasható a 021.rs honlapján.

Egyes információk szerint a dolgozók három váltásban dolgoznak majd, és turbófeltöltőket gyártanak személygépkocsik és más járművek motorjába.

A BMTS gyár turbófeltöltők gyártásával foglalkozik, 2008-ban alapították a Bosch vállalat leányvállalataként. A BMTS gyár üzemeket működtet Európában, Kínában és Észak-Amerikában is, ahol 1500 munkást foglalkoztatnak.

Az új gyár építési munkálatai kb. 13 millió euróba kerülnek, a gyár felszereléséhez pedig további 35 millió euróra lesz szükség.

A tervek szerint tegnap Újvidék polgármesterének és a BMTS gyár képviselőinek időkapszulát kellett volna elhelyezniük a gyár munkálatainak a helyszínén, de ezt az eseményt elnapolták.