2024. április 20., szombat

A nemzet háziorvosa dr. Herbut Elvira

Dr. Gondos Attila becsei mentőorvos a külhoni szavazás második helyezettje

Dr. Herbut Elvira, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház gyermekorvosa a budapesti Vigadó épületében kapta kézhez A nemzet háziorvosa elnevezésű, internetes szavazás során elnyert külhoni kategória első díját.

Dr. Herbut Elvira (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Dr. Herbut Elvira (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A határon túliakat tömörítő csoport második helyezettje az óbecsei dr. Gondos Attila mentőorvos. A díjátadón a pályázat nyerteseit és résztvevőit dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint a zsűri elnöke, dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte. Herbut Elvira doktornőtől megtudtuk, hogy már maga a jelölés, de a szavazás és a díjátadó ünnepség hangulata is meghatotta, hálával töltötte el. 

– Még most is érzem az egész szavazási folyamatnak és a színvonalas díjátadó gálának a varázsát. Ez egy hatalmas szeretetbomba felém, ami visszajelzés is egyben, hogy az elmúlt 25 évben valami jól csináltam. A Vigadóban egy mérhetetlen összetartozás érzése kerített hatalmába, hiszen a munkámat Magyarország ismerte el, és rajtam keresztül a pácienseimet is. Szívből csinálom a hivatásomat, nem a díjak vonzatáért teszem, de ha ilyen szintű visszajelzést kapok, az felelősséggel jár. Már az is nagy eredmény volt, hogy belekerültem a legjobb 10 kategóriába, ugyanakkor ezt nem tudtam volna elérni a támogató szavazatok nélkül. Döbbenetes volt arra rájönni, hogy mennyien összefogtak a sikeremért, és hogy mekkora erejű szeretetet kaptam, és nem feltétlenül azoktól, akiknek a gyermekeit kezelem. Ezt az érzést nem lehet elmondani szavakkal, át kell érezni. Ezúton is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki támogatását, szeretetét fejezte ki irántam – nyilatkozta a népszerű topolyai gyermekorvos, aki elmondta azt is, hogy az elismerés megerősítette az eddigi életpályáján, amihez további lendületet kapott.

– Eddig is igyekeztem a lehetőségeimhez mérten mindazoknak megadni a segítséget és a tiszteletet, akik hozzám fordultak. A díjjal úgy érzem, mintha megtérült volna mindez, és a polgárok ezzel a szeretettel viszonoznák az én hozzáállásomat. Ugyanakkor a szakmai alázat számomra a mindennapok része, nem esik nehezemre reggeltől estig a hivatásommal foglalkozni, bármikor a szülők rendelkezésére állni, nekem ez a küldetésem! – nyilatkozta a doktornő, aki elmondta, hogy a közösségi portálon is több száz köszöntőt és gratulációt kapott. Dr. Herbut Elvira a Nemzet háziorvosa díjátadó gálára fiával, szüleivel, barátnőjével, közeli rokonaival érkezett. Szakmai részről elkísérte Erdődi Ágota nővérke és dr. Kálóczi Dóra, a topolyai egészségház igazgatónője. Az elismerésre két szülő jelölte, akiknek a súlyos beteg gyermekeit részesítette önzetlen kezelésben, ők ezúttal nem tudtak jelen lenni. A harmadik jelölés Kislinder Gábor községi elnök nevéhez fűződik, a topolyai önkormányzatot Tomik Nimród és Ivanics Zoltán tanácstagok képviselték.

Az 50 éves Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága által útjára indított verseny döntőjébe 10 magyarországi és 10 határon túli háziorvos került be. A pályázatra 121.446 szavazat futott be, ami háromszor több a múlt évinél. Csaknem 32 ezren szavaztak a határon túli orvosokra, a topolyai és az óbecsei jelölt ezeknek a szavazatoknak a felét érdemelte ki.