2024. április 23., kedd

Nők a munkaerőpiacon

Az idősebb nemzedék női tagjai nehezebben találnak munkát

Nők a munkaerőpiacon címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtökön a Városházán a Női parlamenti háló akciójának keretében. Vajdaság hét önkormányzatában szervezik meg a tanácskozást azzal a céllal, hogy intézményes támogatást nyújtsanak a nők gazdasági helyzetének javításához. A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott jó gyakorlati példák, a tapasztalatcserék, az ötletek, a javaslatok és az aktív párbeszédek mellett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tevékenységét és programjait is bemutatták.

A beszélgetésen jelen voltak a Női parlamenti háló, az önkormányzat, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, az Észak-bácskai Gazdasági Kamara és a Szabadkai Vállalkozók Egyesületének képviselői.

– Azok a nők, akik saját vállalkozásba kezdenek, általában kozmetikai, cukrászati szolgáltatásokat végeznek. A faluban élő nők esetében figyelhető ez meg, míg a városi hölgyek inkább az ipari zónában találnak maguknak állást. A statisztikai adatok szerint inkább a 40 éven felüli nők keresnek munkát, akkor, amikor már túl vannak az anyaság örömein. Városunkban egyre több a munkavállaló nő, de ezek természetesen csak a mi adataink. Hivatalunk több intézkedést is indított a nők gazdasági helyzetének javítása érdekében, valamint azon nők esetében is, akik munka nélkül maradtak. Képzéseket is szervezünk, melyek elvégzése után sikeresen nyernek felvételt a munkahelyekre, vagy indítanak saját vállalkozást – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Verica Vujadinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének igazgatója.

– Minden önkormányzatban nagy érdeklődéssel fogadják ezt a témát. Általános probléma, hogy az idősebb nemzedék női tagjai nehezen találnak munkát. Hiába vannak erejük teljében, mégsem alkalmazzák őket. Minden nőnek fontos, hogy gazdaságilag megerősödjön, hisz így tud kiteljesedni. Egyre több gyár nyílik, ami reményt ad arra, hogy felvegyék őket oda – mondta Nada Mandić, a Női parlamenti háló tagja.