2024. április 25., csütörtök

Védelem alatt álló épületek lerombolása

Bontási munkálatok a kulturális örökség részét képező Radić fivérek utcában
A 41., 43. és 45. szám alatti épületeket bontották le (Fotó: Gergely Árpád)

A 41., 43. és 45. szám alatti épületeket bontották le (Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt héten munkagépek jelentek meg Radić fivérek utcában, és az utca bal oldalán a 41., 43. és 45. szám alatt található épületeket elkezdték lebontani. Ma már csak egy hatalmas tátongó lyuk jelzi az utca középső részén, hogy itt nemrégiben még három épület állt, ugyanis azokat az alapokig lerombolták. Az eset nagy közfelháborodást váltott ki a város polgárai között, több hírportál is foglalkozott az üggyel. Az utca egészét ugyanis idén júliusban a szerb kormány a kulturális örökség részévé nyilvánította, mivel azt kulturális-történelmi egységként kezelik. Emellett a szóban forgó épületeket különös jelentőségűvé nyilvánították. A Subotica.com portál híradása szerint az erről szóló határozat július 12-én megjelent a Hivatalos Közlönyben. Ezzel egy időben a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet (2005 óta, amióta az utca műemlékvédelem alatt áll, az intézet engedélye nélkül semmilyen felújítás vagy átalakítás nem végezhető el az utcában) elindított egy eljárást a szóban forgó épületek átminősítéséről, vagyis a védettség megszüntetéséről, mert az épületek már nem kiemelt jelentőségűek, és fennáll az összedőlés veszélye.

A védett épületek romjai a Radić fivérek utcában (Fotó: Gergely Árpád)

A védett épületek romjai a Radić fivérek utcában (Fotó: Gergely Árpád)

Habár a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet nem hozott döntést az épületek átminősítéséről, a szabadkai városi képviselő-testület október 10-ei ülésén elfogadott egy rendeletet a Makszim Gorkij utca, a Belgrádi út, a Blaško Rajić utca és a Zentai út által határolt terület részletes szabályozási tervének részbeni módosításáról. E rendelet alapján a szóban forgó épületek is lebonthatóak. A portál szerint a DG Kompani vállalat megkapta az építési titkárságtól az engedélyt az épületek lerombolására, amit a vállalat végre is hajtott.

A slobodnaevropa.org arról adott hírt, hogy a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet október 31-én eljuttatta a művelődési és tájékoztatási minisztérium felszólítását a Községközi Műemlékvédelmi Intézethez és a szabadkai városi képviselő-testülethez, amelyben követeli a szabadkai intézettől, hogy semmisítse meg az épületek lebontására vonatkozó engedélyt, állítsa le a munkálatokat és ezekről értesítse a munkálatok kivitelezőjét, valamint kötelezze a kivitelezőt az eredeti állapot helyreállítására a legrövidebb időn belül.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatóját. Szerettük volna megtudni az intézet álláspontját az ügyben, de az igazgató nem nyilatkozott.