2024. április 18., csütörtök

Keresik a felelősöket

A Vajdaság Vizei Közvállalat intézkedései ellenére sem javult a DTD-csatorna vízminősége Szenttamáson

A Duna–Tisza–Duna-csatorna szenttamási részén tömeges halpusztulást észleltek a hétvégén, mint arról már olvashattak a keddi számunkban. A Vajdaság Vizei Közvállalat szerint a halak pusztulását a folyóba vezetett szennyvíz okozta.

A halak pusztulását a folyóba vezetett szennyvíz okozta (Fotó: Paraczky László)

A halak pusztulását a folyóba vezetett szennyvíz okozta (Fotó: Paraczky László)

A társaság szerint a haltetemekre november 3-án bukkantak, és azóta minden lehetséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy mérsékeljék a szennyezettség következményeit.

– A napi rendszeres ellenőrzés során a halőrszolgálatok nagyobb mennyiségű haltetemet észleltek a csatorna part menti részén. Az esetről azonnal tájékoztattuk az illetékes felügyelőséget. Ezenfelül vízmintát vettünk, amelyet elemzésre küldtünk az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karára és az Újvidéki Állategészségügyi Intézetbe – közölte a Vajdaság Vizei Közvállalat.

Az elsődleges eredmények megállapították, a vízben kevés az oxigén, ami szennyezés következménye, ugyanis az esetet megelőző vízminőség vizsgálatkor a megszokott eredményeket mutatták a vizsgálatok az adott szakaszon. A történtek után azonnal megkezdték az óvintézkedéséket.

A közvállalat munkatársai a kucorai zsilipnél megnövelték a Duna–Tisza–Duna-csatorna vízhozamát másodpercenként hét köbméterre, továbbá gombosi szivattyútelepen megnövelték a szivattyúk hatásfokát. Ugyanakkor felengedték az óbecsei zsilipet annak érdekében, hogy a víz a lehető leghamarabb elhagyja a szenttamási övezetet. A verbászi zsilipet viszont zárva tartják, hogy ne áramoljon be a szennyezett víz. A halőrszolgálatok már elkezdték begyűjteni a haltetemeket, és a feldolgozó üzembe viszik őket.

Szerdán a helyszínen újra megvizsgálták a DTD-csatorna vizét. A közvállalat közleménye szerint napokkal a tömeges halpusztulás után sem kielégítőek az eredmények. A vízminőség még mindig nem javult, tehát a víz szennyezett volt.

Ma a vizet újra megvizsgálták a helyszínen. A megtett intézkedések mellett az eredmények nem kielégítőek, azaz a vízminőség nem javult, ami azt jelenti, hogy a víz továbbra is szennyezett, annak ellenére is, hogy különböző intézkedéseket hajtottak végre. A vízügyi felügyelőség a terepen van, és a vízszennyezés lehetséges okait jelenleg is kutatják – jelentette ki a közvállalat.

A közvállalat hozzáteszi, hogy Verbász, Kúla és Cservenka községek területén összesen 18 olyan vállalatot jegyeztek fel, amelyek közül bármelyik a szennyezés forrása lehet. A csatorna ezen szakaszát egyébként folyamatosan szennyvízelvezetésre használják.

Nyitókép: A halak pusztulását a folyóba vezetett szennyvíz okozta (Fotó: Paraczky László)