2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Az élmezőnyben csak az iksz sikerült

A Paks a hetedik bajnoki zakó után menesztette Tomislav Sivić edzőt

Az OTP Bank Liga múlt heti, 11. fordulójában a középmezőny csapatai örülhettek leginkább, hiszen a Honvéd, a Debrecen és az Újpest is kihasználta az élen állók botlását és kicsit közelebb lopakodott felsőházhoz.

De menjünk sorjában. A forduló előtt a Fehérvár, a Ferencváros és a Mezőkövesd egyaránt 22-22 ponttal rendelkezett, és mivel utóbbi kettő egymás ellen lépett pályára, várható volt, hogy az élmezőny kicsit szétrázódik. A Groupama Arénában azonban a borsodiak folytatták a meglepetés-sorozatot, és történetük során harmadszor is ikszeltek a Fradi otthonában, ezúttal 1:1-et értek el.

Minden mérkőzés nehéz, főleg most, amilyen hosszú sorozatban vagyunk. Voltak lehetőségeink, az első félidőben jobban is kihasználhattuk volna a helyzeteinket, három-négy alkalmunk is lett volna a gólszerzésre. Megérdemli a Mezőkövesd, hogy a top háromban van, főleg a második félidőben nagyon szervezetten játszott” – nyilatkozta Szerhij Rebrov edző. A ferencvárosiak annak azonban örülhettek, hogy egy szenzációs sorozat nem szakadt meg: a csapat 2017. április 15-én veszített bajnoki mérkőzést legutóbb a Groupama Arénában, az azóta eltelt több mint két évben házigazdaként egyszer sem talált legyőzőre a magyar ligában. A hazai veretlenségi sorozat a Mezőkövesd elleni döntetlennel immáron 42 mérkőzést számlál. Az FTC legközelebb vasárnap Debrecenben lép pályára, kérdés, milyen állapotban lesznek a játékosok, hiszen ma este a CSZKA Moszkva ellen Európa Liga-csatát vívnak.

A két csapat pontosztozkodását a Fehérvár sem tudta kihasználni, miután meglepetésre 3:3-as döntetlent ért el a ZTE otthonában. Nem is akármilyen változatos meccsen: az újonc már 2:0-ra is vezetett, innen sikerült fordítani, de végül a horvát Zoran Lesjak 93. percben szerzett találatával sikerült a hazai pontmentés (3:3).

A Fehérvár szombaton a másik újonc, a Kaposvár otthonában játszik, és miután a hazaiak sorozatban négy vereségnél járnak, és az utolsó helyen állnak, nagyon kell nekik a pont. Az első helyezettnél akadnak hiányzók: Fiola Attila és Vinícius Paulo Barcelonában vannak az időszakos kontrollvizsgálaton, Huszti Szabolcs rehabilitációja továbbra is a tervek szerint alakul, míg Géresi Krisztián már labdás edzéseken is részt vett. Juhász Roland várhatóan ezen a héten újra csatlakozik a csapathoz, Anel Hadžić vírusfertőzése is a múlté, Pátkai Máté teljesen felépült a sérüléséből, és a Zalaegerszegen lecserélt Rus Adrián sem szenvedett agyrázkódást, így teljes értékű munkát végezhet.

A negyedik helyen álló Puskás Akadémia nagy lehetőséget szalasztott el a felzárkózásra, miután otthon 2:1-es vereséget szenvedett a Honvédtól. Szombaton azt az Újpestet fogadja, amely Kaposváron győzött 3:2-re, igaz, edzője nélkül. Nebojša Vignjević ugyanis hátfájdalmakkal bajlódik, és olyan állapotban volt, hogy nem tudott leülni a kispadra.

Tomislav Sivićnek már nem is kell leülnie, a Paks ugyanis elszenvedte hetedik vereségét (Debrecenben kapott ki 3:1-re), így a klub vezetése menesztette a szerb szakembert. A szombati, Kisvárda elleni bajnoki mérkőzésre való felkészítéssel az utánpótlás-szakágvezető Osztermájer Gábort bízták meg, munkáját Péter Norbert segíti majd.

A 12. forduló programja

November 9., szombat: ZTE–Mezőkövesd (17 óra), Kaposvár–Fehérvár (17), Puskás Akadémia–Újpest (17), Paks–Kisvárda (17), Honvéd–Diósgyőr (19.30).

November 10., vasárnap: Debrecen–Ferencváros (17.15).