2024. április 25., csütörtök

Karácsony igent mondott két új stadionra

A kormány partnernek tekinti a főváros új vezetését – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester, aki Orbán Viktor miniszterelnök meghívására vett részt a szerdai kormányülésen, úgy vélekedett: szakmai kérdésekben sokkal könnyebb lesz megegyezésre jutni a kormánnyal, mint a nagypolitikai ügyekben.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely (Fotó: MTI)

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely (Fotó: MTI)

Gulyás Gergely beszámolója szerint Karácsony Gergely világossá tette, hogy a folyamatban lévő legfontosabb beruházások közül melyek azok, amelyeket támogat, és melyeket nem. Gulyás Gergely előbbiek között említette a Budapest Honvéd FC számára épülő Bozsik-stadion befejezését. A kézilabda multicsarnok megépítését szintén támogatja Karácsony Gergely, az atlétikai stadionról a november végi Fővárosi Közgyűlést követően tud állást foglalni a főpolgármester – ismertette a miniszter.

Az egészségügyi fejlesztésekről elmondta, bár azok a kerületek illetékességébe tartoznak, a kormány tudomásul veszi, hogy a főpolgármester ezekben a témákban is „aktív kíván lenni”.
A kormány nem kíván a főpolgármester és a kerületek vezetőinek támogatása nélkül fejlesztéseket végezni – jelentette ki.

Karácsony Gergely azt mondta: mindannyiunk közös célja, hogy a főváros fejlődni tudjon a következő években. Közlése szerint szóba került a fővárosi közfejlesztési tanács november végi, december elejei összehívása, amelyen áttekintik a főváros szempontjából kiemelt projektumokat.

Felvetette azt is, hogy a kormány és a főváros kétszintű igazgatásának bonyolult kérdéseit egy „Budapest-törvényben” foglalják össze. Orbán Viktor miniszterelnök ettől elzárkózott – fűzte hozzá.

A kormányülésen ismertette a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén meghozott – köztük a Liget-projektummal kapcsolatos – döntéseket. A Csepel-szigeti atlétikai stadion építésének és az atlétikai világbajnokság megrendezésének ügyéről Karácsony Gergely közölte: azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzat részletesebben tudjon tájékozódni a beruházásokról és a kabinet várja meg a közgyűlés november végi ülését.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, szerinte az újbudai szuperkórház helyszínének kiválasztásáról érdemes szakmai vitát folytatni. Kérdés például, hogy a terület közösségi közlekedési kapcsolata miatt valóban a legideálisabb helyszín-e egy ilyen intézménynek.

Az atlétikai stadionról szólva arról beszélt: alaphozzáállásuk nem támogató, de egy ilyen fajsúlyú beruházás tekintetében fontos minden körülményt mérlegre tenni, ezért kérte a miniszterelnöktől, hogy a megalapozott döntés érdekében kapjon haladékot a fővárosi önkormányzat.

A főpolgármester-helyettesek száma kapcsán Karácsony Gergely azt mondta: nem érzi, hogy az öt helyettes illetményén múlna a fővárosi költségvetés. Azt ígérte, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kisebb létszámmal és hatékonyabban működik majd.