2024. március 28., csütörtök

Több tüntetőt megöltek Bagdadban

Az iraki biztonsági erők éles lőszerrel oszlattak fel egy kormányellenes tüntetést Bagdadban csütörtökön, legalább négy tüntető életét vesztette, további harmincöten pedig megsebesültek - közölték helyi biztonsági és egészségügyi források.

Helyszíni beszámolók szerint a demonstrációk Bagdad belvárosában, a Mártírok hídjánál torkolltak erőszakba, és a biztonsági erők éles lőszert vetettek be a tiltakozók ellen.
Hatósági források ugyanekkor azt közölték, hogy a korábban szétszéledt tüntetők ismét gyülekeznek Irak déli részén, a Míszán iraki állami olajtársaság mezői felé vezető utakon, alig néhány órával az után, hogy újraindult az olajkitermelés, amelyet több mint egy hét óta akadályoztak a demonstrációk.
Az iraki hadsereg szerdán közzétett adatai szerint a tiltakozóhullám eddig több mint hatmilliárd dolláros kárt okozott Iraknak.
Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök a héten korábban arra figyelmeztetett, hogy az olajkitermelés akadályozása csupán nehezebb helyzetbe hozná az ország így is gyengélkedő gazdaságát.
António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán közleményben súlyos aggodalmát fejezte ki az iraki helyzet miatt, és bírálta az arab ország hatóságait az éles lőszer alkalmazása miatt.
Irakban október eleje óta folynak a tiltakozások, amelyekben már több mint 260-an vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladta a 11 ezret. A rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására a többi közt könnygázt és éles lőszert is bevetnek.
A tüntetők a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen.