2024. április 24., szerda
BOLÍVIA

„Ez az indián még hosszú ideig itt marad”

Morales nem mond le, az ellenzék további tüntetéseket ígér

Az Evo Morales elnökre nehezedő nyomás fokozását ígérte a bolíviai tüntetések egyik vezetője, miközben Morales ismét elutasította az ellenzék követelését, hogy mondjon le az október 20-ai elnökválasztás vitatott eredménye miatt. Luis Fernando Camacho, az ellenzék egyik vezető alakja keddi akciójának kudarca után kijelentette, hogy ismét tiltakozó menetet szervez a fővárosba, hogy kikényszerítsék Morales távozását.

Camacho, aki Santa Cruzban (Bolívia legnépesebb városában) vezeti a kormányellenes tüntetéseket, kedden a fővárosba, La Pazba repült, de hivatalos személyek a biztonságára hivatkozva órákon át megakadályozták, hogy elhagyja a repülőteret, miközben odakint kormánypárti tüntetők várták, végül pedig hazareptették Santa Cruzba. A történtek után Camacho az elnök elleni hangulatkeltést fokozva közölte, hogy visszatér a fővárosba egy előkészített lemondó levéllel, amelyet Moralesnek csak alá kell írnia. „Holnap délután fél kettőkor visszatérek La Pazba, és így fogok tenni minden nap, amíg be nem mehetek a kormánypalotába” – mondta hazaérkezése után Camacho.

Más ellenzéki szereplők, köztük Carlos Mesa ellenzéki elnökjelölt és Jorge Quiroga korábbi államfő szintén Morales lemondását követelték az október 20-ai elnökválasztás Morales első fordulós győzelmét biztosító, vitatott eredménye miatt, amely szerintük csalással született.

A csalás vádja belpolitikai válságba taszította a dél-amerikai országot.

Morales közben egy nagygyűlésen kijelentette, szó sem lehet a lemondásáról. „Ez az indián még hosszú ideig itt marad” – mondta hívei előtt Bolívia első bennszülött elnöke. Kijelentette, hogy az ellenzéknek semmilyen bizonyítéka nincsen arra, hogy választási csalás történt volna, csupán arról van szó, hogy „rasszisták államcsínyt” próbálnak végrehajtani.

A csalás gyanúja a voksolás napján merült fel, miután a választási hatóságok hosszú időre leállították a szavazatszámlálást, amelynek részeredményei arra utaltak, hogy második fordulóra lesz szükség, amelyben a baloldali Moralesnek, jobboldali centrista kihívójával, Carlos Mesával kell megküzdenie az elnöki mandátumért. Moralest később 47 százalékos eredménnyel győztesnek hirdették ki a 36,5 százalékot szerző Mesával szemben, és a több mint 10 százalékos előny a törvények értelmében első fordulós győzelmet hozott neki.

Az elnök kérésére az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) szakértőket küldött La Pazba a választási eredmények ellenőrzésére, akik állásfoglalásukat november közepére ígérték. A küldöttség vezetője azonban pénteken lemondott, tovább erősítve a gyanút, hogy csalás történhetett.