2024. március 29., péntek

Új népesedéspolitikai intézkedések a láthatáron

A lakosság elöregedése Szerbiában is egyre kifejezettebb problémának számít, ahogyan más európai országokban, sőt, a világ nagy számú országában is, jelentette ki ma Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke, majd hozzátette, hogy az állam folyamatosan olyan intézkedések kidolgozásán tevékenykedik, amelyek hozzájárulhatnak a helyzet javításához. Évről évre több pénz jut a népesedéspolitikai célkitűzések támogatására, számolt be, s elmondta, hogy az idén 650 millió dinárt különített el az állam erre a célra, míg például 2017-ben ennek az összegnek mindössze az egyötöde állt rendelkezésre. Olyan kérdésről beszélünk, amelynek kapcsán nem várható el az, hogy máról holnapra szembetűnő változásokat érjünk el, tette hozzá Gojković, ennek ellenére biztos benne, hogy a ma megtett pozitív intézkedések igenis eredményekre vezetnek hosszú távon.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a következő időszakban mintegy 200 millió eurót szán azoknak a programoknak a támogatására, amelyek elérhetővé teszik a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét mindazok számára, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel. Több pénzzel szeretné az állam támogatni az első gyermeket vállaló édesanyákat is, az eddigi százezer dináros támogatást a következő két év alatt 300–350 ezer dinár közötti összegre növelik, mutatott rá a tervekre a képviselőház elnöke.

Megállapította, hogy segíteni kell a pároknak a gyermeknemzés során felmerülő problémák kiküszöbölésében. Az adatok szerint Szerbiában minden hatodik párnak gondjai merülnek fel ezen a téren, éppen ezért kell támogatni a mesterséges módszerek alkalmazását Gojković szerint.

Szerbiában csaknem minden ötödik polgár 65 év feletti, ehhez a negatív adathoz hozzá kell számítani a lakosság számának fogyatkozását is: 2018-ban 37.680 polgárral kevesebb élt országunkban, mint egy évvel azelőtt. Szerbia különben a világ leginkább elöregedő 10 állama közé tartozik.

A képviselőház elnöke úgy fogalmazott, hogy csakis közös erővel győzhetjük le a negatív trendeket, s a kormány által elfogadott populációs stratégia, továbbá az államfő által bejelentett támogatási rendszerek mind azt szolgálják, hogy megfordítsuk a jelenlegi rossz irányvonalat.