2024. április 25., csütörtök

A háborúkban elhunytakra emlékeztek

A bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület hagyományteremtő megmozdulása

A 20. század vérontásaiban életüket vesztett bácskossuthfalviakra emlékeztek a hétvégén a Monográfia Helytörténeti Egyesület szervezésében a település I. és II. világháborús emlékműveinél. A Kossuth park 1943-ban elkészült, és a közelmúltban felújított emlékműve előtt Papp László helytörténész szólt néhány szót.

Tisztelgés a hősi halottak előtt Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tisztelgés a hősi halottak előtt Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Monográfia Helytörténeti Egyesület évi közgyűlése alkalmával hozott egy olyan határozatot, hogy ezután minden november 2-án, vagyis halottak napján falunk háborús emlékműveinél koszorúzással egybekötött gyertyagyújtást szervezünk. Az I. világháborús emlékmű 76 évvel ezelőtt ugyan elkészült, de nem nagyon zajlottak a talapzatánál ünnepségek. Hivatalos átadó rendezvényre például érthető okokból soha nem került sor. Talán az első közösségi megmozdulás 1991-ben szerveződött körülötte, a délszláv háború elleni tiltakozás jegyében. Illetve az első nagy világégés befejezésének a 100. éve alkalmából zajlott múlt évi koszorúzások, és a felújítását követő ünnepség az, ami említésre méltó. A falazatán 239 nevet olvashatunk, a kutatásaink viszont azt igazolják, hogy emellett még legalább 70 falubeli veszett oda a harcokban – mondta egyebek mellett Papp László. A II. világháború befejezésének tiszteletére, illetve a fasiszta terror áldozatainak emlékére a színház melletti téren két emlékmű is épült, amik mellett Besnyi Károly helytörténész elmondta, hogy a falból álló, oszlopos, zászlótartós építményt 1964. október 18-án, a partizánok bevonulásának évfordulóján adták át rendeltetésének. Erről az emlékműről lemaradt a Petőfi-brigádban harcolt és elesett katonák neve. Ezt a mulasztást később úgy igyekeztek pótolni, hogy a falazat mögé helyezték fel 5 márványtáblán a névsort, ezt viszont méltatlannak találták a helyiek. Ezt követően 1984-ben avatták fel azt a ma is álló, ötágú emlékművet, amire ráhelyezték az elesett katonák névsorát. Szám szerint 67 nevet, és egy, a Sárgaházban szerzett sérüléseibe belehalt egyén nevét.

– A falunk egyenlőre nem rendelkezik olyan kimutatással a II. világháborúra vonatkozóan, hogy hány magyar honvéd, zsidó vallású, vagy a megtorlások közben elesett civil áldozat nem élte túl a 40-es évek vérzivatarát. A halotti anyakönyvek 98 bejegyzésről tanúskodnak, de ez a szám közel sem lehet végleges. Ennek a feltárása az egyesületünk tagságának egyik következő feladata lesz – tette hozzá Besnyi Károly.