2024. április 23., kedd
SPORTMIX

Nadal mégsem nagyon sérült...

Rafael Nadal (Fotó: Beta/AP)

Rafael Nadal (Fotó: Beta/AP)

Ott lesz a vasárnap kezdődő ATP-világbajnokságon Rafael Nadal, a spanyolok 19-szeres Grand Slam-bajnok teniszezője. A hétfőtől újra világelső sztár kedden tudatta közösségi oldalán, hogy kikúrálta hasizomsérülését, amely miatt nem tudott kiállni szombaton a párizsi torna elődöntőjére. A 33 éves játékos közölte, hogy csütörtökön vagy pénteken kezdi meg a szervaedzéseket, és készen áll a londoni vb-re, melyet még sosem nyert meg.

A nyolcfős szezonzáró szupertornán Nadal mellett a címvédő német Alexander Zverev, a szerb Novak Đoković, a svájci Roger Federer, az orosz Danyiil Medvegyev, az osztrák Dominic Thiem, az olasz Matteo Berrettini, valamint a görög Sztefanosz Cicipasz vesz részt.

...Lékai viszont igen

Súlyos sérülést szenvedett Lékai Máté, a Veszprém kézilabdacsapatának kapitánya. A klub honlapjának tegnapi tájékoztatása szerint az irányító szombaton, a Kielce elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen dőlt ki a sorból. A hétfői MR-vizsgálat alapján hátsó-keresztszalag sérülést szenvedett. A pontos és teljes diagnózishoz további vizsgálatokra van szükség, amelyek eldöntik, hogy szükséges-e műtét a teljes gyógyuláshoz. Az őszi idény további részében szinte biztos, hogy már nem léphet pályára.

Ezzel kérdésessé vált Lékai szereplése a januári osztrák–svéd–norvég közös rendezésű Európa-bajnokságon, ahol a magyarok Malmőben Izlanddal, Oroszországgal, valamint az olimpiai- és világbajnok Dániával találkoznak a csoportkörben.

Ausztrália: (majdnem) teljes az egyenjogúság

Sporttörténelminek nevezi az ausztrál sajtó azt a megegyezést, amely az ország labdarúgó-szövetsége és a válogatottak között jött létre: ennek értelmében a női játékosok is ugyanakkora jutalmat kapnak majd, mint a férfiak. A megállapodás több hónapnyi tárgyalás után született meg. A Socceroos-nak nevezett férficsapat és a Matildas-nak becézett női válogatott együtt lépett fel a nagyobb prémium érdekében. Az eredmény, a jövőben a reklámbevételekből egyformán 40 százalékot kapnak a válogatottak, az eddigi 30 százalék helyett.

Az ausztrál sajtó megjegyzi, hogy mivel a férfi világbajnokságok nézettsége és így reklámértéke nagyobb a nőinél, a világranglistán 41. férficsapat várhatóan több pénzt kap majd, mint a női, amely pedig a nyolcadik helyen áll a rangsorban.

Vinokurov nem megy börtönbe...

Tisztázták a bundavád alól, így nem kell börtönbe vonulnia Alekszandr Vinokurov olimpiai bajnok országúti kerékpárosnak és az ötkarikás bronzérmes orosz Alekszandr Kolobnyevnek – jelentette be tegnap a Liege városi ügyészség. A két korábbi versenyzőt azzal vádolták meg szeptemberben, hogy Vinokurov 150 ezer eurót fizetett Kolobnyevnek azért, hogy utóbbi engedje át neki a győzelmet a 2010-es Liege–Baston–Liege belgiumi viadalon, amely egyike az öt legnagyobb presztízsű egynapos versenynek. A vádak alapján mindketten akár hat hónapos börtönbüntetést kaphattak volna, emellett az ügyészség szeptemberi indítványa alapján Vinokurov 100 ezer, míg Kolobnyev 50 ezer eurós pénzbírságra számíthatott volna. Az eljárás idejére az ügyészség 150 ezer eurót zárolt Kolobnyev számlájáról, aki a 2008-as pekingi játékokon végzett harmadikként, emellett két világbajnokságon is ezüstérmes volt.

Vinokurov 2006-ban a Vuelta a Espanán győzött, 2003 és 2010 között négy szakaszt nyert a Tour de France-on. Vérdopping miatt 2007-ben kétéves eltiltást kapott, ezután viszont győzött a 2012-es, londoni olimpia országúti mezőnyversenyében. Jelenleg sportigazgatóként dolgozik az Asztanánál, amelyben pályafutása jelentős részében versenyzett. Emellett Ironman-viadalokon szerepel, szeptember elején a 45-49 éves korosztályban világbajnok lett az úgynevezett fél Ironmanen Nizzában.

...Ghafoor viszont igen

Egy német bíróság kábítószer-csempészet miatt nyolc és fél éves börtönbüntetéssel sújtotta Madiea Ghafoort, a hollandok olimpikon atlétáját. A 27 éves futónő autójában, egy júniusi ellenőrzés során 50 kilogramm extasyra, két kilogramm metamfetaminra és 12 ezer euró készpénzre bukkantak a német határőrök. A drogok összértéke közel másfél millió eurót tett ki.

A sportoló azzal védekezett, hogy a dohai világbajnokság előtt formahanyatlással küszködött, ezért vállalta a csomagok szállítását, amelyekről úgy tudta, doppingszereket tartalmaznak, és ezekből ő is részesült volna.

Ghafoor az Európa-bajnokság döntőjébe jutott tavaly 400 méteren, és a 4x400-as holland váltó tagjaként szerepelt a 2016-os riói olimpián is.

Nyitókép: Rafael Nadal (Fotó: Beta/AP)