2024. április 23., kedd

A 25. születésnap

A Kosztolányi Dezső Színházban fellép Góbi Rita, az Elefánt együttes és az Újvidéki Színház

Előadásokra, koncertre és tortázásra invitálja a közönséget a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a 25. születésnapja alkalmából. A rendezvénysorozat holnap, pénteken kezdődik 19.30-kor a budapesti Góbi Rita Társulat Reptében – Mikromozgások kinagyítva című produkcióval, szombaton pedig 19.30-kor a magyarországi Elefánt együttes koncertjével folytatódik. A szülinapi programok vasárnap érnek véget, ekkor 19.30-tól az Újvidéki Színház vendégszerepel az Álmodozók – egy forradalom fantazmagóriája című előadással. A KDSZ szülinapjáról Urbán András igazgatót kérdeztük:

– A Kosztolányi Dezső Színház évek óta egyféle rendhagyó szülinapot tart november 9-e körül. Ez nem dátuma sem a színház megalapításának, sem az első bemutatónak. Ez egy dátum Kosztolányi Dezső életéből, amikor is mint gimnazista költőt kritizálta a magyartanárja az önképzőkörön, hogy a verse tele van magyartalansággal, erre ő felpattant, és azt kiáltotta: tudok én annyira magyarul, mint a tanár úr. Folyományaként Kosztolányit kirúgták az iskolából. Ennek az esetnek a kitűzése jeles dátumként nyilván utal színházunk ars poeticájára, illetve egy bizonyos diszkontinuitást volt hivatott jelenteni. A KDSZ 25 éves, és ez nem csak rólam, vagy rólunk szól, akik jelenleg tevékenykedünk a színházban. Nagyon fontosak azok, akik a megalapítása körül bábáskodtak, harcoltak, mint például Kovács Frigyes, vagy a későbbi igazgatók, akik azért küzdöttek a végtelenül hálátlan körülmények között, hogy a KDSZ önálló intézmény legyen, ne csak papíron létezzen, és sajátos, független, modern művészi koncepciót képviseljen. Itt feltétlenül megemlíteném Péter Ferencet és Szloboda Tibort, a KDSZ korábbi igazgatóit. A 25 éves színházunk sajátos, egyedi, autentikus, más, művészi szabados koncepciót valósít meg. És ez érték. Ne feledjük, ezen értékek mentén vagyunk fiatalos lendületű, önálló felnőtt közösség – fejtette ki Urbán András, és részletezte a programot is.

– Örömmel jelentem be, hogy hosszú idő után, végre itthon lép fel a vajdaságból származó Góbi Rita. Mozgás- és táncelőadását holnap élvezhetjük. Szombaton a magyarországi Elefánt együttes ad koncertet a színházban. Törekszünk olyan programokat is szervezni, amelyek a fiatalabb közönségünk számára lehetnek vonzóak. Ez a koncert egyfajta ajándék is a részünkről, a belépés díjtalan, de ajánlatos mielőbb helyet foglalni. A célunk örömet okozni. Felemelő érzés, amikor a KDSZ színpadán „dübörög” egy jó együttes, a teli nézőtéren pedig mindenki figyel és örül. Vasárnap az Újvidéki Színház vendégszerepel az Álmodozók című Bertolucci-feldolgozással. Az előadást Lénárd Róbert rendezte, a színpadon láthatjuk Elor Eminát és az Újvidéki Színház kiváló társulatának más színészeit is. Az előadás után meghívjuk a közönségünket egy kis tortázásra, italozásra és baráti, oldott hangulatú ünneplésre – tudtuk meg Urbán Andrástól.

Az előadások esetében a felnőttjegy ára 300 dinár, a diák- és nyugdíjas-jegyek pedig 200 dinár. A koncert ingyenes. Jegy- és helyfoglalás, a 065/54-33-203-as telefonszámon vagy a jegy@kosztolanyi.org e-mail-címen.