2024. április 18., csütörtök

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Brüsszelben

Az 1956-os forradalom 63. évfordulójának alkalmából ismét megemlékeztek a brüsszeli magyarok a szabadságharcról és annak hőseiről. A hétfő esti rendezvényt a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőinek csoportja és a Magyar Hullám Társaság szervezte meg. A megemlékezést Deutsch Tamás delegációvezető nyitotta meg.

Deutsch Tamás, miután köszöntötte a jelenlevőket, felkérte a közönséget, hogy énekeljék el közösen a himnuszt, majd elmondta ünnepi beszédét. Deutsch szerint az 1956-os forradalom öröksége az 1989-es rendszerváltoztatás.

„Az a lelkesedés, az a szabadság utáni vágy és az az elszántság, amelyet 1956. november 4-én megkíséreltek leverni a magyar nemzetet megszálló csapatok, megbújva ugyan, de tovább élt a nemzetben, s 1989-ben a rendszerváltoztatással győzedelmeskedett. „Meggyőződésem, hogy a rendszerváltoztatás erejét és őszinteségét 1956 megőrzött emléke adta meg. A kommunista rendszer legyőzése nem történhetett volna meg '56 nélkül. …Illő tehát, hogy minden esztendőben, minden november 4-én emlékezzünk '56 áldozataira és hőseire. Illő, hogy meggyászoljuk a kommunista diktatúra majd' fél évszázadát, annak minden pillanatát. Az a közel öt évtized magyarok millióitól vette el a legdrágább dolgot, a szabadságot. Nincs erre bocsánat, és nincs feledés. De ma végre szabad nemzet él e hazában” – mondta az EP-képviselő.

A delegációvezető beszédét ünnepi koncert követte, melynek keretén belül a közönség Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei közül válogatott darabokat hallgathatott Kiss B. Attila operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatójának és Pfeiffer Gyula zongoraművész, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatójának előadásában.