2024. március 29., péntek

Orbán felgyorsítaná a tárgyalásokat

A V4-ek újfent támogatásukról biztosították Szerbiát és a térséget

A Visegrádi Együttműködés országainak vezetői a Kohézió Barátai Csoport prágai találkozóján újfent elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért az Európai Unió tagállamai nem bólintottak rá a csatlakozási tárgyalások megnyitására Albániával és Észak–Macedóniával. Ez mindenféleképpen rossz üzenet a Nyugat–Balkán számára, állapították meg.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Orbán Viktor magyar miniszterelnök értékelése szerint az EU egyedül úgy tehetné jóvá vétségét, hogy felgyorsítja a tárgyalásokat Szerbiával és Montenegróval. Mint hozzátette, az említett két ország már megnyitotta a tárgyalásokat, így minden lehetséges intézkedést meg kell tenni a tárgyalások maximális felgyorsításának a céljával, közölte az MTI-re hivatkozva hírösszeállításában a Szerbiai Rádió és Televízió.

A szlovák és a cseh miniszterelnökök egyetértettek Orbánnal. Az EU három tagállama, amelyek egyike egyben az EU egyik alapító állama is, az Albániával és Észak–Macedóniával való tárgyalások megnyitásának az elutasításával hatalmas kockázatnak tette ki a nyugat–balkáni térséget, állapította meg Peter Pellegrini szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy az érintett balkáni országok Oroszország, Törökország, Kína és az arab országok irányába fordulhatnak, azokban felfedezvén az EU alternatíváját. A V4-ek, beleértve ebbe Szlovákiát, a Nyugat–Balkán oldalán állnak és ez így lesz a jövőben is, nyomatékosította Pellegrini.