2024. március 28., csütörtök

Jó helyre kerül-e a vajdaságiak pénze?

Ülésezett a tartományi képviselőház – Az ellenzék bojkottál, de kifejti véleményét az ülések ideje alatt

A tartományi költségvetés összege magasabb ma, mint a Demokrata Párt kormányának idejében volt, azt pedig senki sem állíthatja, hogy a több pénz rosszabb helyzetet jelent Vajdaságnak – érvelt ma a Szerb Haladó Párt a tartományi parlament ülésén, melynek első és kiemelt jelentőségű napirendi pontját az idei büdzsé háromnegyed éves teljesítéséről szóló jelentés képezte. Nem ér a plusz pénz semmit, kontráztak a demokraták és az ellenzékiek, ha azt nem a megfelelő módon költi el a haladó vezetőség, elherdálja azt – nincsenek fejlesztések és nagyberuházások, nem teljesülnek az ígéretek, jelentették ki a kormánykoalíción kívüli pártok képviselői. Az ellenzék nagy része egyébként továbbra sem jár be az ülésekre, bojkottálják a ház munkáját, s csak a Szerb Radikális Párt vesz részt a vitákban, a többiek az ülésterem előtt nyilatkoznak a médiának. Az ülést ezúttal is rendhagyó helyszínen, az Újvidéki Vásár Master Központjában tartották meg, mert továbbra is tartanak a képviselőház épületén zajló felújítási munkálatok Újvidéken.

Megszavazták a költségvetési jelentést (Ótos András felvétele)

Megszavazták a költségvetési jelentést (Ótos András felvétele)

Az idei tartományi kasszában egyébként csaknem 75 milliárd dinár lesz, ebből szeptemberig 56 milliárdot valósítottak meg, azaz a tervet 75,68 százalékban sikerült teljesíteni. Az ülésen a részleteket Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár ismertette, aki rámutatott arra is, hogy számos fontos terület, például a mezőgazdasági támogatások, az egészségügyi fejlesztések és más jelentős projektumok azok, amelyek a hasznát látják az egyre magasabb vajdasági költségvetésnek.

Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője közölte, hogy Vajdaságban egyértelműen szemmel láthatók a gazdasági mutatók javulásai, kijelentette, hogy a költségvetés ma 18 milliárd dinárral többet tesz ki, mint 2016-ban, a köztársasági átutalások növekedése hozzájárul a vajdasági gazdasági helyzet fejlődéséhez, a munkanélküliség tíz százalék alatti, a tartomány adóssága pedig csaknem harmadával csökkent. Olyan adatok ezek, tette hozzá, amelyekről értelmes egyén nem állíthatja, hogy rosszabbak a korábbiaknál. Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője is a költségvetési jelentés mellett foglalt állást, mert a tartomány számos fontos fejlesztést bonyolított le az elmúlt időszakban, kiemelte azokat, amelyek az egészségügyi intézményeket érintették: a szabadkai közkórház 90, a zombori 30, a zentai pedig 46 millió dináros támogatásból vásárolhatott fontos diagnosztizáló készülékeket. Olyan beruházások ezek, amelyek mindannyiunk életminőségén javítanak, érvelt Pelt.

TELJESÜLETLEN ÍGÉRETEK

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint semmi sem valósult meg azokból az ígéretekből, amelyeket Igor Mirović tartományi kormányfő három évvel ezelőtt expozéjában megfogalmazott. Nem épült meg az Újvidék–Nagybecskerek, Nagybecskerek–Pancsova–Belgrád autóút és a Fruška gorai közúti folyosó sem, fogalmazott Branislav Bogaroški frakcióvezető. Jövőre Belgrádnak kétszer akkora költségvetése lesz, mint Vajdaságnak, most 50 milliárd dinárral nagyobb, holott a lakosság száma megegyezik, jegyezte meg kritikusan. Gordana Kozlovački, a Demokrata Párt képviselője kifogásolta, hogy a tartományi költségvetés tartaléka 1,3 milliárd dinárra rúg, s a tartalékeszközöket minden ellenőrzés nélkül költheti a kormány kénye-kedve szerint. A vajdasági büdzsé csak arra szolgál, hogy pártpolitikai propagandát finanszírozzon, ezt már Svetlana Kozić, a Néppárt képviselője állapította meg, aki azt mondta, hogy a tartományi kormány olyan médiumokat finanszíroz, amelyek nem adnak teret az ellenzéknek. Jövőre tavasszal nem lesz választási lehetőségük a polgároknak, mert nem hallhatják az ellenzéket, a kínálatot egyedül a haladók jelentik, a megoldás ilyen körülmények között pedig kizárólag az aktív, tiltakozó jellegű bojkott lehet, értékelte.

Az ülést ezúttal is rendhagyó helyszínen, az Újvidéki Vásár Master Központjában tartották meg (Ótos András felvétele)

Az ülést ezúttal is rendhagyó helyszínen, az Újvidéki Vásár Master Központjában tartották meg (Ótos András felvétele)

ÉRTELMETLEN KÖLTEKEZÉS

Igaz, a bojkottot nem támogatják, a radikálisoknak sem tetszik az, ahogyan a tartomány a pénzt költi. Đurađ Jakšić frakcióvezető elmondta, sem terve, sem végrehajtó képessége nincs a haladó párti hatalomnak, ahhoz viszont értenek, hogy értelmetlen projektumokra költsék el a pénzt. Szerinte értelmetlen 692 millió dinárt adni a VRTV új székházára, 92 milliót az Európai Ügyek Alap pályázati iroda működésére vagy 90 milliót a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség munkájára.

A költségvetési terv teljesítésének jelentésén túl a ház elfogadta még a Vajdaság Vizei, a Vajdaság Erdői, a Tartományi Garanciaalap pénzügyi jelentéseit is, továbbá döntött egy Temes menti területrendezési terv meghozásáról is.