2024. április 18., csütörtök

A robotok a nyerők!

Két vajdasági iskola csapata vesz részt a Word Robot Olympiad verseny győri döntőjén

A hétvégén rendezik meg Győrben a XVI. World Robot Olympiad világversenyt. A robotprogramozási versenyen 60 ország csaknem 3000 indulója vesz részt. A versenyzők feladata, hogy Lego-kockából építsenek fel egy robotot, majd programozniuk kell azt. A robotnak a kijelölt pályán kell végigmennie, különböző feladatokat végrehajtva.

Szerbiát a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai képviselik. A két iskola a szerbiai nemzeti döntőről jutott tovább, amelyet szeptemberben tartottak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

A horgosiak csapatában Bende Áron nyolcadikos, Búzás Gergő hatodikos és Kenyeres Imre nyolcadikos diákok junior kategóriában vesznek részt a világversenyen. Felkészítőtanáruk Gazdag Csaba műszaki és informatikatanár.

– Három tanuló fogja képviselni az iskolánkat. Holnap utaznak Győrbe, és vasárnap késő délután lesz meg a verseny eredménye. Napi 6–8 órát készültek, tehát elég komolyan vették a világbajnoki döntőt. Iskolánk kapott egy új Lego-robotot, amelyet a gyerekek birtokba vettek. Ezzel fogják megmérettetni magukat a győri döntőn – nyilatkozta lapunknak Szekeres Valentin, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola igazgatója.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumot az informatika szakos diákok, vagyis Pap Máté, Pálfi Áron elsős és Szobonya Dávid második osztályos tanulók képviselik a győri döntőn. A csapatot Kőrösi Gábor informatikatanár készítette fel.

– A szabadkai és a győri döntőre is elég kevés időnk volt felkészülni. A versenyen egy előre meghatározott pályán kell robotokat mozgatni úgy, hogy minél gyorsabban végigérjenek. A résztvevőknek fel kell építeniük a robotot, és annak mozgatásához kódokat kell írniuk. A diákjaink a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kartól kapott pályán gyakorolnak. Részben a saját, részben pedig a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kartól kölcsönzött Lego-szettből építik a robotjukat. A versenyt egy sportcsarnokban szervezik. A mentorok a lelátóról figyelhetik a saját csapatukat, így nincs módunkban segíteni nekik – tudtuk meg Csikós Pajor Gizellától, a Bolyai TGK igazgatónőjétől.