2024. április 26., péntek

Kína az űrben is terjeszkedne

Jövőre Peking szorgalmazására létrejöhet a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete

Az ASEAN 10 tagállama Peking támogatásával már 2012 óta dolgozik azon, hogy velük együtt még 6 ország – Kína, India, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland – létrehozza a világ legnagyobb kereskedelmi övezetét, a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerséget (RCEP). Ez a szervezet a világ kereskedelmének harmadát és az összlakosság mintegy felét foglalná magába.

A Kína által felkínált új szabadkereskedelmi egyezmény újabb lendületet vett, miután csaknem három évvel ezelőtt, 2017 januárjában az Egyesült Államok kilépett a Transz-csendes-óceáni Partnerségből (TPP).

Az ASEAN-országok hétvégi, hétfőn záruló csúcstalálkozóján is a RCEP volt a központi téma.

A thaiföldi elnök kijelentése alapján a Kína által vezetett új szabadkereskedelmi egyezményt az ASEAN tíz tagállama és további hat ország 2020-ban fogja aláírni. A tárgyalásokat ismerők szerint India attól tart, hogy a kínai áru elárasztja az országot, és a saját termelői tönkremennek.

Prayut Chan-o-cha thaiföldi elnök, az ASEAN országok gyűlésének elnöklője Bangkokban a tárgyalások lezárta után kijelentette, hogy a tagállamok üdvözölték a RCEP-ről szóló megállapodásban foglaltakat, és elfogadták ennek az egyezménynek a 2020-ban esedékes aláírását is. A vasárnap megtartott ceremónia alkalmával Prayut kezdeményezte, hogy a tárgyalások még az idén lezáruljanak.

A világ legnépesebb országának, az expanzióban lévő, az Új Selyemutat építő és szabadkereskedelmi övezetet létesítő Kína gazdasági igényeinek a jelek szerint már a bolygó is túl kicsinek bizonyul. A pekingi döntéshozók 2050-ig gazdasági övezetet terveznek kialakítani a világűrben is, egyelőre a szublunáris régióban. Az új gazdasági régió a Föld és a Hold közeli, valamint a közöttük lévő területet foglalná magába. Ezt Bao Vejmin a Kínai Űrtechnológiai Akadémia (CAST) tudományos és technológiai bizottságának vezetője állítja – áll a Reuters hírügynökség jelentésében. Bao kijelentése alapján a Föld és a Hold közötti terület jelentős gazdasági lehetőségeket tartogat magában, és ennek kiaknázása érdekében Pekingnek megbízható és olcsó légi szállítási rendszereket kell kifejlesztenie. Az alaptechnológiának 2030-ig, a kulcsfontosságú szállítási rendszernek pedig 2040-ig kell elkészülnie.

Kína az utóbbi években kiemelt figyelmet fordít az űrkutatásra, melynek során több missziót is indított a Holdra. Júliusban az i-Space cég küldött egy rakétahordozót az űrbe, az előző évben pedig a Change 4 szondát is felküldték, mely január 3-án sikeresen landolt a Hold árnyékos oldalán.