2024. március 28., csütörtök

Hajszálon múlott a felsőhegyi rendkívüli választás

Kétórányi szópárbaj után 13:12-re leszavazták a falu helyi közösségének a feloszlatását

A zentai községi képviselő-testület hétfői, indulatoktól és személyeskedésektől sem mentes ülése a felsőhegyi helyi közösség feloszlatására tett javaslat melletti és elleni érvelések jegyében zajlott.

Csak erről a napirendi pontról másfél-kétórás, helyenként értelmetlen és parttalan vita folyt a javaslatot előterjesztő 12 ellenzéki képviselő és a hatalmi többséget alkotó VMSZ–SZHP koalíció képviselői között. Az ülés már a kezdet kezdetén csaknem egyórás csúszással indult, ennyi idő kellett ugyanis ahhoz, hogy az elektromos szavazógépbe életet leheljenek. Műszaki gondok miatt felmerült az ülés elhalasztásának a lehetősége is, de végül a technika ördöge visszavonulót fújt, a rendszert sikerült beindítani.

A testületbe a képviselői mandátumát visszaadó Burány Hajnalka (VMSZ) helyére a VMSZ választási listájáról Bera László közgazdászt jelölték és iktatatták be. A község első félévi költségvetéséről szóló beszámolót elfogadta a testület, majd döntöttek a költségvetés 92 millió dináros emeléséről, amire azért volt szükség, mert a második félévben jelentősen megnövekedtek a büdzsé kiadásai. A korábban egy szervezeti egységet alkotó általános iskolák önállósultak, és így négy különálló intézményt kell finanszíroznia a községnek. A gimnázium és Thurzó iskola felújítására kapott állami támogatás forgalmi adóját is a községnek kell állnia. Több pénz kell a költségvetésből támogatott intézmények, az óvoda, az iskola és a művelődési központ dolgozóinak a bérére is, mivel állami döntéssel november 1-jétől 8-10 százalékkal növekedett a fizetésük.

A költségvetés növelésével kapcsolatban az ellenzék felrótta a polgármesternek az új Škoda Octavia típusú gépkocsi vásárlását. Czegledi Rudolf elmagyarázta, hogy két tízéves Škodát adtak el, és azok helyett vettek egy újat, amelyre a közigazgatásnak szüksége van. Az ellenzéket az érdekelte, mennyire van eladósodva a község, hiszen még mindig fizetik a tíz éve felvett 1,5 millió eurós hitel részleteit. Mint kiderült, erre a célra még jövőre és 2021-ben is több mint húszmillió dinárt kell elkülöníteni a község kasszájából. A fennmaradt adósság összege több mint 40 millió dinár. A község bevételét mintegy 10 millió dinárral növeli a Déli Áramlat gázvezeték kiépítését szolgáló két zentai telephely bérlete.

Az ellenzék kifogásolta a civil szervezek számára folyósított támogatások elhúzódó kifizetését, ez miatt az egyesületek egy része csak nemrégiben kaphatta meg a megítélt támogatást. A bátkai kompot üzemeltető civil szervezetnek 590 000 dinárt hagytak jóvá, ebből az összegből 233 000 dinárt fel is használtak, pedig nem működik a komp. A révkapitányság nem adta ki a műszaki engedélyt és megfelelő személyt sem találtak a komp kezelésére.

Tucatnyi képviselő kezdeményezte a felsőhegyi helyi közösség tanácsának feloszlatását és a tanács elnökének, Bóbán Józsefnek a leváltását, mivel az erre vonatkozó indítványt 202 választópolgár írta alá a faluban. A községi tanács nem találta indokoltnak a helyi közösség feloszlatását és új választás kiírását, amely mellett hevesen érveltek az ellenzéki képviselők, akik azt javasolták, hogy a testület hallgassa meg Bóbán Józsefet és Ősz Szabó Norbertet, aki a 202 választópolgár nevében nyújtotta be a rendkívüli választásra tett kezdeményezést.

Az ellenzéki képviselők számos, a felsőhegyi helyi közösség működésében tapasztalt mulasztásra hívták fel a figyelmet, egyebek mellett azt is furcsállották, hogy a kis faluban az ülések nagy része telefonon keresztül zajlott. Még olyan fontos kérdésekben is telefonos ülést tartottak, mint a költségvetés, az évi terv stb. Az idén május 23-án, majd augusztus 22-án is volt ülés, közben lemondott az egyik tanácstag, amit meg kellett volna erősíteni azon az ülésen, amelyre meg sem hívták. A lemondott tag helyére lépő személyt sem hívták meg, pedig be kellett volna iktatni a tisztségébe a mandátuma megerősítésével. Az ellenzék szerint jogszabálysértés történt, a helyi közösség döntései érvénytelenek. Nem hívhatnak össze telefonos ülést akkor, amikor beiktatásra vár az új tanácstag, Ősz Szabó Norbert. Mint mondták, a zárszámadásról, a költségvetés tervezetéről kötelesek lettek volna közvitát tartani, de egyetlen egyet sem tartottak, így ezek a döntések is érvénytelenek, valamint azt is kifogásolták, hogy a szabályok szerint a telefonos ülést is írásban kell összehívni.

Vatai Zsuzsa (VMSZ) véleménye szerint lejárató kampány folyik az a személy ellen, aki a választások alkalmával a legtöbb szavazatot kapta. Szerinte a tanácsülések összehívása nemcsak papíron lehetséges, hanem elektromos formában is. Zsoldos Ferenc (MM) szerint a politikai elit lesöpri a polgári kezdeményezéseket, a pénzügyi terv hiányáról nem beszél a községi tanács, ami miatt fel lehet oszlatni a HK tanácsát. Visszatetszőnek nevezte, hogy 15 ülésből tíz telefonos volt, nem küldték ki az ülésanyagokat, ehhez képest zárszámadásról, költségvetésről döntöttek telefonon. Úgy fogalmazott, látszattevékenység folyik a felsőhegyi helyi közösségben, erkölcsileg vérzik, jogilag sántít. Sztantity Szebasztián (VMSZ) leszögezte, a helyi politika nem két személyről szól, választások alkalmával a most vádolt személy nyert, márciusban pedig a rendes választáson majd eldől, hogy a polgárok mit és kit szeretnének a falu élére.

– A felsőhegyi eset nem Felsőhegyről szól, hanem karaktergyilkossági kísérlet. Támadjuk meg! A választáson nem sikerült legyűrni, hát járassuk le! Igyekeznek bármi áron befeketíteni, a VMSZ-t támadja az ellenzék Bóbán révén – fogalmazott Juhász Attila (VMSZ) képviselő.

Az ülésen mindemellett elfogadták több községbeli intézmény és szervezet ügyviteli programjának, illetve alapszabályának módosítását, valamint kinevezték több intézmény igazgatóbizottságát és iskolaszékét is.