2024. április 23., kedd

Eddig soha nem látott gúnyrajzok a titói Jugoszláviáról

A Vajdasági Múzeumban októberben megnyitották a Titó és Jugoszlávia, a Tájékoztató Iroda karikatúráiban elnevezésű kiállítást. Nagy számú érdeklődő jelenlétében Ivan Ivanji író, publicista és műfordító beszédében kitért a rezolúció időszakában átélt élményeire és ennek tükrében objektív véleményt mondhatott a kiállítás anyagáról.

Részlet a kiállításból (Fúró Dénes felvétele)

Részlet a kiállításból (Fúró Dénes felvétele)

– Amikor eljöttem a tárlatot megtekinteni, attól féltem, hogy a kiállított karikatúrák rossz fényben fogják feltüntetni Titót, épp ellenkezőleg azonban valóban átérezhető a korabeli politikai légkör – jelentette ki Ivanji.

Ménesi Krisztina, a Vajdasági Múzeum jelenkori, történelmi részlegének kusztosza és történésze elmondta, hogy ez a kiállítás az egykori Jugoszlávia történelmének egyik legmeghatározóbb korszakába nyújt betekintést, amely a Tájékoztatási Iroda 1948-as rezolúciójának időszakát és az azt követő eseményeket jelenti.

– A látogatók a karikatúrák által megismerhetik és teljesebb képet kaphatnak a korabeli Jugoszlávia bel- és külpolitikai viszonyairól, valamint a Szovjetunióval való kapcsolatának későbbi alakulásáról is. Ezek a gúnyrajzok Jugoszláviába különféle utakon jutottak el, leginkább légballonokon, leveleken és külföldi hajók legénységén keresztül – mondta Ménesi.

Kiemelte, hogy a tárlatban helyet kapott néhány a jugoszláv sajtóban megjelenő szovjetellenes karikatúra is, ezzel pedig teljesebb kép tárul a szemlélő elé a korabeli politikai viszonyokról.

A kiállítás anyagát főként a Tájékoztatási Iroda karikatúraanyagából állították össze, amelyet akkoriban a jugoszláv hatóság foglalt le, a Vajdasági Múzeum, a Belgrádi Múzeum és a Matica srpska gyűjteményéből is azonban különféle, korabeli dokumentumok, tárgyak segítik a látogatók elmerülését a korszak hangulatában.

A megnyitót a Jovan Jovanović Zmaj gimnázium kórusa tette ünnepélyesebbé, Jovan Travica tanár vezetésével. A kiállítást november 25-éig tekinthetik meg az érdeklődők.