2024. április 19., péntek

Bajsa nyert Bácskossuthfalván

Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében mutatkoztak be a régió legifjabb taekwondósai

A hétvégén 5. alkalommal rendezték meg a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében az 5. Vajdaság Open elnevezésű nemzetközi taekwondotornát.

Az 5. Vajdaság Open kupagyőztese, a bajsai Taekwondoklub kis harcosai az edzőkkel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az 5. Vajdaság Open kupagyőztese, a bajsai Taekwondoklub kis harcosai az edzőkkel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvényen a bajsai Taekwondoklub harcosai nyerték a legtöbb érmet, ennek köszönhetően ők vihették haza a torna kupáját. Második helyen végzett a főszervező Sung Taekwondoklub, az éremtáblázat 3. helyén pedig a loznicai Tae-lo Klub. A rendezvény immár hagyományosan a legkisebb korosztályra összpontosított – tudtuk meg Ljubica Mirkovićtól, a főszervező Sung TK edzőjétől.

– Az idei versenyünkön 13 klub 150 sportolója vett részt, 17 éves, junior korig. A hazai vendégeink mellett Horvátországból és Boszniából érkeztek versenyzők, egyebek mellett Loznicából, Mali Zvornikból, Zvornikból, Újvidékről, Kamenicáról, Teslićről, Slavonski Brodból és Jarminéből. A tornánk lényege, hogy elsősorban a nemzetközi versenyeken még nem jegyzett legifjabb korosztályra összpontosítunk, illetve a sportág több kategóriájában mérkőzhetnek meg a gyerekek, vagyis formagyakorlatokban és összecsapásban. Alapvető célunk, hogy a legkisebbekkel megismertessük a taekwondoversenyek hangulatát, menetét, hogy a későbbiekben nagyobb önbizalommal, bátorsággal vegyenek részt a versenyeken. A versenyzőink ugyan fiatalok, de semmivel sem komolytalanabb a Vajdaság Open lendülete az ifjúság vagy a veteránok számára szervezett, úgynevezett komoly versenytől. Hiszen a legkisebbek őszintén küzdenek, nagy motivációval a sikerért, az éremért, a dobogós helyekért – nyilatkozta Ljubica Mirković.

– Eddig négyszer adott otthont a bácskossuthfalvi tornaterem a Vajdaság Open tornának, egyik alkalommal Bajsán szerveztük meg a rendezvényünket. Az idei kupa ismét jó hangulatban zajlott, a gyerekek mellett a szülők és az edzők is elégedetten távoztak kora este – tudtuk meg az edzőtől, aki elmondta azt is, hogy a klub sportolói az elmúlt fél évben számtalan sikert arattak.

– A Vojvodina Open előtti hétvégéken két nagyon komoly versenyen vettünk részt, amelyeket a teslići és a doboji klubok szerveztek. A legtöbb versenyszámban eljutottunk a döntőig, és sok éremmel tértünk haza. Habár a szülők önzetlen támogatásának köszönhetően vesszük az akadályokat, sajnos a klubunk nehézségekkel is küzd. Bennünket is érint az itt élő családok folyamatos elvándorlása. A másik kihívás különösen telente érezteti hatását, hiszen nincs állandó, folyamatosan fűtött edzőtermünk. A nehézségek ellenére előretekintünk, az a célunk hogy még több sikert érjünk el – tette hozzá Ljubica Mirković, aki végezetül köszönetet mondott a Sung keretében edző gyerekek szüleinek a nemzetközi rendezvény megszervezéséért.

Az 5. Vajdaság Opent értékelve Marinko Stojaković, a torna vezető bírója elmondta, hogy az idén valamivel erősebb volt a mezőny, mint tavaly.

– A gyerekek jól szerepeltek, és ami fontos, nem történt komolyabb sérülés. Két ringben zajlottak a formagyakorlatok és az összecsapások. A formagyakorlat valójában harcot jelent egy elképzelt ellenféllel. Elégedettek vagyunk a Vojvodina Open legkisebb és a kicsit idősebb versenyzőinek a felkészültségével – nyilatkozta Marinko Stojaković, a bajsai Taekwondoklub edzője, a szerbiai válogatott tagja, aki augusztusban, a bulgáriai Plodban szervezett rangos világbajnokságról, kemény mezőnyben ezüstéremmel tért haza.

Az 5. Vojvodina Open megvalósítását Topolya község önkormányzata, Bácskossuthfalva és Pacsér helyi közösségei, a Sila Kft. és több más helyi, valamint környékbeli magánvállalat támogatta.