2024. április 20., szombat

Bátrabb és szabadabb alkotások

Három képzőművészeti csoport közös tárlata nyílt meg a Szabadegyetemen

A Bunjevačko Kolo, a Népkör MMK Oláh Sándor Képzőművészeti Szakosztálya és a Gerontológiai Klub Központ 2. közös tárlata nyílt meg a Szabadegyetem galériájában hétfőn este. Az egybegyűlteket a szakkörök vezetői, Željko Vidaković, Boros György és Kerekes Sándor köszöntötte, majd pedig Lazar Cvijin, a Bunjevačko Kolo elnöke fordult az egybegyűltekhez. A tárlatot Farkas Zsuzsa publicista méltatta.

Kerekes Sándor, Boros György, Farkas Zsuzsa és Željko Vidaković (Fotó: Lukács Melinda)

Kerekes Sándor, Boros György, Farkas Zsuzsa és Željko Vidaković (Fotó: Lukács Melinda)

– Párbeszédbe tudtam elegyedni szinte mindegyik munkával, tetszenek és gyönyörködök bennük. Habár amatőrök kiállításáról van szó, szakemberek is egyeznek velem abban, hogy sokan közülük a hivatásos művészek közt is megállnák a helyüket. Ezek a munkák azért szépek, mert az alkotók a lelkük visszhangjával közelítenek az alkotáshoz. Két dolog teszi a művészt: az eredeti sajátos látásmód és a mesterségbeli tudás. Nincsen vakvágány, van jó és rossz alkotás, az embertől függ, aki készíti. Ha tökéletesen megalkotja, ha üzenetet közvetít, akkor jó a mű – hallottuk egyebek közt Farkas Zsuzsától.

A tárlatot Mile Tasić műkritikus nyitotta meg.

A Népkör MMK leánykórusa egy dalcsokorral lépett fel (Fotó: Lukács Melinda)

A Népkör MMK leánykórusa egy dalcsokorral lépett fel (Fotó: Lukács Melinda)

– Habár ősz van, az alkotások gazdag színvilága számomra a tavaszt idézik meg. Nagyon fontos az, hogy városunkban az amatőr festők is alkotási és kiállítási lehetőséghez jutnak, nem csupán a fiatalok, hanem az idősebbek is, és ezzel hozzájárulnak városunk képzőművészeti világának gazdagításához. Ez a kiállítás is azt bizonyítja, hogy a képzőművészeti szakkörök fejlődnek, eltávolodtak a korábban tapasztalt, megszokottá vált témáktól, és újdonságokkal hozakodnak elő. Már nem csak tájképeket és csendéleteket láthatunk. Az amatőr festők is egyre bátrabbak és szabadabbak – fejtette ki Mile Tasić.

A megnyitón Divna Lulić Jovičić szavalt, valamint egy dalcsokorral a Népkör MMK leánykórusa lépett fel. Ahogyan azt Boros Györgytől hallhattuk, a kiállítás november 16-áig látogatható, másnap, 17-én, vasárnap 11 órakor pedig megnyílik a 4. nemzetközi Ex libris, kis grafikák tárlata, valamint a 11. Ex libris gyermekalkotásokból álló kiállítás.