2024. április 20., szombat

Fellendülhet a vadászturizmus

Nagyszabású felújítási munkálatok végeznek az Adi Vadászegyesületben

Az Ada Vadászegyesület sikeresen pályázott az Ada község önkormányzata által kiírt pályázaton, amelynek köszönhetően 1,5 millió dinárt fordítanak az egyesület székházának felújítására. A munkálatok felölelik a tetőszerkezet felújítását, a nyílászárók cseréjét, a csatornázást, valamint a vizesblokkok korszerűsítését is.

Kellemes környezetben szeretnék biztosítani a vadászni vágyó vendégek elszállásolását (Wolf Janka felvétele)

Kellemes környezetben szeretnék biztosítani a vadászni vágyó vendégek elszállásolását (Wolf Janka felvétele)

– Nagyon hálásak vagyunk Ada község polgármesterének, Bilicki Zoltánnak, aki támogatja terveinket, hiszen nagyon nagy lehetőséget látunk a vadászturizmusban. Rengeteg dolgot kellene még restaurálni, jelenleg azonban a vadászházra helyezzük a fő hangsúlyt, ugyanis rendkívül fontos számunkra, hogy a vadászlak újjáépítését követően kellemes környezetben tudjuk biztosítani a vadászni vágyó vendégek elszállásolását, hiszen minden évben megfordulnak nálunk magyarországi, németországi, illetve svédországi turisták is. A szálláshely nyolc férőhelyes, három szobával és fürdőhelyiséggel is rendelkezik – hangsúlyozta Kis Ferenc, a vadászegyesület vezetője, aki elmondta, a vadászati idény miatt esetükben fokozottan érvényesül a szezonalitás, a vendégkör aránylag kis réteget képez, a vadászturisták költése magas, az átlagos itt tartózkodási idő viszont alacsony. A vadászturizmusban ennek ellenére kétségtelenül hatalmas lehetőség rejlik, hiszen összekapcsolható a vidékfejlesztéssel, csökkentheti a munkanélküliséget, segítheti a fejletlenebb térségek felzárkóztatását, ráadásul hozzájárulhat a természeti és kulturális értékek megőrzéséhez is.

– A vadászat sosem tartozott az olcsó szabadidős tevékenységek közé, ráadásul egyre kevesebb fiatal választja hobbiként. Ezt a helyzetet tovább nehezíti az, hogy a jobb megélhetés reményében sokan vándorolnak el térségünkből. Volt olyan idő, amikor valóban szép számban, összesen több mint százan voltunk, mára szervezetünk tagjainak száma ötvenötre csökkent, ráadásul a tagságunkat, illetve a vendégeink körét is elsősorban az idősebb korosztály tagjai képezik – emelte ki az egyesület vezetője, szerinte a turizmus az egyik legjobban fejlődő gazdasági ágazat, ráadásul Ada község pompás adottságokkal rendelkezik ezen a téren, leginkább az üdülési- és sportturizmusáról ismert.

Aki igazi, vérbeli vadász szeretne lenni, annak az első lépés a vadászvizsga sikeres letétele kell hogy legyen. A vizsgáztatásra Újvidéken, Verbászon vagy Nagybecskereken kerülhet sor. Az illető azután lőfegyvertartási engedélyre tehet szert, majd a vadászegyesülethez csatlakozva tagsági díjat kell fizetni, ami kétévente 18.000 dinár. A betagosodást követően egy évig szükséges segítkeznie az egyesületben, majd egy év elteltével a terepen is kipróbálhatja magát.

Az a terület, amelyen az adai vadászház is fekszik, 1,5 hektár. Ezen a területen 1000 m²-en terül el a fácánfogadó, ahol 500 fácánt gondoznak. Mellette található egy kisebb, 500 m²-es rész, ahova szintén fácánokat szeretnének betelepíteni. Erre a madárfajra lehet ugyanis a leggyakrabban lőni, mellette azonban rókára és szarkára is lehetséges. A zsákmányszerzésre a legjobb az őszi és a téli időszak, októbertől egészen január derekáig lehet a különféle vadakat elejteni.