2024. március 29., péntek

Nem csak akarni, tenni is kell

A Bácskai-Nagy-csatorna és a Krivaja szennyezettségéről tartottak konferenciát Verbászon

A szennyvízkezelés volt a központi témája annak a fókuszcsoport-találkozónak, amelyet pénteken tartottak Verbászon az állami, az üzleti és a civil szektor képviselői számára a Bácskai-Nagy-csatorna Cservenkától Szenttamásig húzódó, valamint a Krivaja folyó Topolya és Szenttamás közötti szakaszát illetően. A szenttamási halpusztulás előtt megszervezett találkozó egyik kezdeményezője a verbászi Ökológiai Mozgalom volt, melynek elnöke, Ratko Đurđevac kiemelte, a további szennyezést szeretnék megakadályozni.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

− A találkozón elsősorban a csatorna és a Krivaja mentén dolgozó gazdasági szereplőktől szerettünk volna többet hallani a rendszerükben lévő szennyvíztisztítók működéséről, továbbá mit szándékoznak tenni a környezetvédelmi előírások javítása érdekében. Számos kapcsolatunk van a régió és Európa legfejlettebb berendezéseinek gyártóival a szennyvízkezelés, a káros anyagok és a kellemetlen szagok semlegesítése terén, ezért szívesen segítünk bárkinek. Egyúttal szeretnénk nyomást gyakorolni az állami szektor döntéshozóira is, hogy vizsgálják felül az idevágó rendelet jelenlegi szakaszát, különös tekintettel a csatornába engedett (szenny)vizet illetően – mondta a verbászi zöldek vezetője.

A találkozón jelen voltak a csatorna, illetve a folyó mellett lévő gyárak és üzemek, valamint az illetékes minisztérium képviselői, a csatorna megtisztítására irányuló projektum EU által finanszírozott PPF 8 program munkacsoportja, továbbá a civil szféra verbászi, kúlai, szenttamási és újvidéki képviselői. A szervezők az összejövetelre meghívták azon községek képviselőit is, amelyeken áthalad a Bácskai-Nagy-csatorna és a Krivaja, az érintett önkormányzatoktól azonban senki sem jelent meg.

A Žibel igazgatója és társtulajdonosa felszólalásában elmondta, az elsődleges víztisztító teljes mértékben üzemel. Folyamatban van a városi víztisztítón történő több fázisú tisztítás megteremtéséhez szükséges műszaki tervdokumentáció kidolgozása is. Ennek a projektumnak a megvalósítását a tartományi kormány is létfontosságúnak ítélte meg, és partnerként állt az önkormányzat mellé. 

A Hellenic Sugar képviselői elmondták, megkezdődött az úgynevezett hűtők kiépítésének első fázisa, amelynek a célja a melegvíz átfolyásának megakadályozása a Begejac csatornába. (A Begejac csatorna a Bácskai-Nagy- csatornával párhuzamosan fekvő csatorna Kúla és Verbász között – a szerző megjegyz.). Mint mondták, törekvésük a helyi önkormányzatnál megértésre talált.

A cservenkai Jaffa képviselője, Aleksandar Poznanić ismertette a szennyvíztisztító telep korszerűsítési munkálatainak befejezésére vonatkozó ismereteket, és elmondta, a cukrászipar készen áll a rácsatlakozásra a városi szennyvízhálózatra.

A verbászi Carnex igazgatója, Mohan Shrestha rávilágított arra, hogy a gyár saját tisztítójával több szakaszban és teljesen önállóan végzi a szennyvíztisztítást. Sajnos, az önkormányzattal a 2013-ban történt kezdeményezés óta annak ellenére sem folytattak megbeszéléseket a rácsatlakozásról a városi hálózatra, hogy a városi központi szennyvíztisztító jelenleg minimális kapacitással dolgozik.

A Vital képviseletében Mirjana Grujić fejlesztési igazgató és Dejan Davidov, a vállalat energetikai vezetője elmondta, az üzem rákapcsolódott a városi szennyvízhálózatra, továbbá folyamatban van a szennyezett melegvíz hűtésére és tisztítására szolgáló felszerelés beszerzése. A gyárból kijövő víz kezelésére szolgáló műszaki dokumentáció előkészítése tavaszra befejeződik, azt követően pedig megkezdik a beruházást, amit a tulajdonos már jóváhagyott.

A Sava Kovačević Mezőgazdasági Vállalat képviselője elmondta, a csatornák vizét öntözésre használják, így számukra a szennyezés megállítása a legfontosabb, továbbá szeretnék, ha havonta legalább egyszer ellenőriznék a víz minőségét. Hangsúlyozta, a folyamatos locsolás a Gombos–Verbász csatornából beáramló jelentős mennyiségű tiszta víznek köszönhető.

Branka Bogdanović, a szenttamási Reahem gyár igazgató-helyettese felszólalásában elmondta, a vállalatnál folyamatos a víz- és levegővédelemre vonatkozó teljes környezetvédelmi előírások és követelmények betartása. Vásároltak egy ipari víztisztító készüléket, amelyhez az önkormányzat biztosította a használati engedélyt. Megújuló energiaforrást használnak, a nagyobb szennyeződések megakadályozásához pedig zsákos szűrőt telepítettek.

Az óbecsei Ekstra Farm igazgatója, Maja Jovičić a környezetvédelmi követelmények betartásáról szólt. Kiemelte, a Szenttamás közelében működő sertésfarmjukon az ülepítő lagúna körül rendszeresen karbantartott sáncok megakadályozzák a sertéstrágya bejutását a Krivajába, és szerinte a nyilvánosság körében megalapozatlanok a spekulációk, hogy a Krivaja szennyezése ott (is) bekövetkezhet. A sertéstrágyatöbbletet ugyanis szétszórják a saját földterületeiken, magyarázta az igazgató. Kifejtette, az előttünk álló időszakban ún. pótlagúnák kiépítését szorgalmazzák.

A Környezetvédelmi Minisztérium vízvédelmi osztályának vezetője, Dušanka Stanojević felhívta a cégek és vállalatok képviselőinek figyelmét a vizekben lévő káros anyagok határértékére, illetve azok kötelező csökkentésére 2025-ig, vagyis a határidőre, ameddig minden tisztítót üzembe kell helyezni.

A Bácskai-Nagy-csatorna megtisztítására irányuló projektum EU által finanszírozott PPF 8 program munkacsoportjának két tagja, Miloš Spasić és Tamara Aceva a Bácskai-Nagy-csatorna különleges eljárással történő tisztításának és iszaptalanításának tervezetét részletezték. A tervek szerint a csatona vizét lecsapolják, medrét kiszárítják, a kikotort iszapot pedig a településen kívülre szállítják.

Miljan Drašković, a cservenkai Vodovod Közvállalat igazgatója és a vállalat műszaki igazgatója, Siniša Matić beszámoltak a cservenkai szennyvízhálózat állapotáról, továbbá annak a rácsatlakozásáról a verbászi víztisztítóra. Mint elhangzott, eredetileg nem volt tervben az üzleti szereplők rácsatlakozása a hálózatra, de ehhez hamarosan megteremtődnek a feltételek.

Dragan Sekulić tartományi környezetvédelmi felügyelő kommentálta a (nem) betartott szabályokat a Bácskai- Nagy-csatorna és a Krivaja folyó mellett lévő gyárak, üzemek részéről, és megjegyezte, hogy minden vállalat megkezdte a vízjogi engedélyek és egyéb szükséges dokumentáció beszerzését. Hangsúlyozta, az erre vonatkozó kormányzati rendelet nagymértékben felgyorsította a szükséges engedélyek kiadásának lehetőségét.