2024. március 29., péntek

Kórtermi disputák

Bemutatták Balázs Attila Magyarfauszt című regényét Szabadkán

Balázs Attila író legújabb, Magyarfauszt című regényét hétfő este mutatták be a szabadkai Kortárs Galériában. A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A szerzővel Losoncz-Kelemen Emese beszélgetett.

A regény főhősei dr. Johann Faust, Hatvani professzor és Nikola Tesla, akik egy kórteremben beszélgetnek.

– Hatvani István orvosprofesszor az egyik leghíresebb magyar polihisztor. Filozófus, matematikus és bűvész volt. Dr. Johann Faust és dr. Hatvani István ebben a kórházban dolgoznak. Két műtét között vitatkoznak a világ dolgairól. Már unalmas lesz számukra a saját nézőpontjukat védeni, ezért elkezdik váltogatni azokat. A mennyből leesik Nikola Tesla, aki beszáll a vitákba – hallottuk Balázs Attilától.

A könyv rengeteg kultúrtörténeti és történelmi utalást tartalmaz. A városszéli kórházban oda-vissza áramlik az idő, hol a múltban, hol pedig a jövőben vannak a szereplők. A bemutatón kiderült, hogy a regény eredetileg hangjátéknak és színdarabnak íródott. A Magyar Fauszt (avagy a fénybe tűnő csodabogár) regénydrámából készült előadást a veszprémi Petőfi Színház mutatta be 2016-ban. A VoltEmber című előadást a tavaly elhunyt Tóth Loon színész rendezte.

A kötetet Penovác Endre illusztrációi díszítik. Sokszor előfordul benne a puli, amelyet az író az ördöggel azonosít. Szerinte a puli tekintetében fedezhető fel az ördögiesség és a játékosság.

Az is kiderült az est során, hogy miért lett a regény műfaj-meghatározása magyarfauszt. Balázs Attila elmesélte, hogy látott egyszer egy Hrvatski Faust című előadást. Annyira megtetszett neki, hogy úgy gondolta, megalkotja a magyar Faustot. A szerző azt is elárulta, hogy nem tervez folytatást a Magyarfausztnak. Jelenleg a Kutyablues című könyvén dolgozik.