2024. március 28., csütörtök

Közös megemlékezés

A Kosztolányi Dezső nevét viselő intézmények képviselői helyeztek el koszorút nagy írónk családi sírboltjánál

Ma Szabadkán, a Kosztolányi Dezső nevét viselő intézmények megemlékezésére került sor a Kosztolányi család sírboltjánál. A közös koszorúzást a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte. Az esemény jelentőségéről Krmpotity Bacsó Gabriellát, a KODDE elnökét kérdeztük:

– Fontosnak tartjuk, hogy a három intézmény, amely az oktatás, a kultúra és a civil szervezet terén tevékenykedik, és ugyanazon nagy írónk nevét viseli, valamilyen szinten összetartozzon és minden évben közös megemlékezésen vegyen részt. Az elvándorlás mellett a vajdasági magyarság problémája a széthúzás is, ez ellen szeretnénk fellépni, példát mutatni abban, hogy együtt is tudjuk névadónk emlékét őrizni és továbbvinni ezt a hagyományt – hallottuk Krmpotity Bacsó Gabriellától.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium képviseletében a koszorút Novák Attila igazgató helyezte a sírboltra:

– Úgy gondolom, hogy ily módon is tisztelettel kell adózniuk a Kosztolányi nevét viselő intézményeknek a névadójuk iránt. Nagyon fontosnak tartom, hogy az író szellemiségét a diákjainknak is továbbadjuk. Sajnos ezt nem érzem kellőképp jelen a hétköznapjainkban. Gyakran megfeledkezünk Kosztolányiról. A neve ott szerepel az iskola falán levő táblán, de a jelentőségét nem mindig hangsúlyozzuk eléggé. Ezért is kell minden alkalmat megragadni, hogy tudatosítsuk a fontosságát – emelte ki Novák Attila.

Az eseményen a Kosztolányi Dezső Színházat Búbos Dávid, a társulat legújabb és legifjabb tagja képviselte, aki korábban a középiskolai tanulmányait a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban végezte:

– Kosztolányi a magyar irodalom egyik legfontosabb alakja. Úgy vélem, hogy nemcsak szóban, versek és szövegek által kell rá emlékeznünk, hanem fizikailag, tettekkel és cselekedetekkel is ki kell fejezni a tiszteletünket, mert büszkék lehetünk a névadónkra – mondta Búbos Dávid.

A koszorúzáson részt vettek az iskola diákjai, a KODDE ösztöndíjasai, valamint az egyesület tagjai is.