2024. április 25., csütörtök

Elbulvárosított halál

A társadalomnak azt lehet eladni, amire vevő

Amikor egy bűncselekményből és büntetőeljárásból médiaszenzáció lesz – a Marjanović-ügy kapcsán is jellemző jelenséggel foglalkozó elemzések szerint ezzel a címmel akár esettanulmányt is össze lehetne állítani. Utóbbi azt próbálná szemléltetni, hogy a média mindenekelőtt a bevételei növelését lehetővé tevő tényezőként tekint a bűncselekményekre és ez miatt a jó ízlést, az erkölcsöt, no meg az újságírói etikai kódexet megszegve tájékoztat mások tragédiájáról.

Aki csak néha is követi az országban megjelenő médiatartalmakat, biztosan találkozott már Jelena Marjanović, a 2016. április 2-án meggyilkolt énekesnő nevével. Feltehetőleg arról is sokan hallottak már, hogy a bűntett elkövetésének következményeként egy négyéves kislány édesanya nélkül maradt, de arról is, hogy az ügyben a férjet, Zoran Marjanovićot gyanúsítják, azaz most már vádolják.

Annak kapcsán, hogy a Zoran Marjanović elleni büntetőeljárásban megkezdődött a főtárgyalás, dr. Ivana Stevanović, a Kriminológiai és Szociológiai Kutatások Intézetének igazgatója a Prva Tv reggeli műsorában vendégeskedve megállapította: a szerbiai társadalom tanúja lehet annak, hogy miként lehet elbulvárosítani egy fiatal nő és édesanya minősített meggyilkolását. A halál médiatartalommá vált, állapította meg a szakember, mondván, hogy a korábbi gyakorlattal ellenben, a bevétel és az olvasottság növelésének a céljával, a médiumok a bűncselekményekről hírt adó tartalmakat nem mellékes hírként, hanem címlapsztoriként kezelik.

– Az ügyészség lenne az egyetlen felhatalmazott szerv, amelyik részleteket közölhetne a folyamatban lévő nyomozásokról és annak eredményeiről. Ehhez képest a médiumok voltak azok, amelyek a vádiratot és a bizonyítékokat taglalták. Végül már olyan érzésünk volt, mintha mindannyian ott lettünk volna a tetthelyen. A nyomozással foglalkozó szakemberek jól tudják, hogy a tetthely biztosítása és megőrzése az egyik legfontosabb alapfeltétele a sikeres nyomozásnak, ugyanakkor ez szinte lehetetlenné vált, éppen az ügy elbulvárosítása miatt. Hogy ki a hibás? Mindannyian. Társadalmunk mindennapos jelenségként fogadja el az erőszakot, hiszen már a reggeli kávét is úgy fogyasztjuk el, hogy a nap vezető híre valamilyen erőszakos cselekményről szól. Sokak számára a Marjanović-ügy volt a nap híre, akármikor is ezzel foglalkozott a sajtó. Számomra az lenne a nap híre, ha jogerős ítélet születne az ügyben és megtudnánk, hogy ki az elkövető. Elsősorban éppen a kislány miatt, aki elveszítette édesanyját. A szerbiai társadalom szinte képtelen tekintettel lenni a különböző tragédiák áldozataira – taglalta Ivana Stevanović a B92 hírportál összeállítása szerint.

A szakember mindehhez azt is hozzátette: kételkedik abban, hogy az említett ügy végére valaha pont kerül. Határozzon akárhogyan is a bíróság, a szerbiai társadalomnak az az ítélet lesz a mérvadó, amit saját maga hozott meg, nyomatékosította.