2024. április 24., szerda

Csak a béke jelenthet jövőt

Belgrádban az I. világháború osztrák–magyar katonai áldozataira emlékeztek

A hőseinkre, a katonáinkra és a civil áldozatokra mindig emlékeznünk kell, függetlenül attól, hogy milyen háborúban vesztették életüket, emelte ki Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete ma a belgrádi Új temetőben, ahol az I. világháborúban elesett osztrák–magyar katonák teste nyugszik. Hozzátette, minden évben megemlékeznek a háborúban elesettekre, de azt is meg kell említeni, hogy az I. világháború mérföldkő volt több szempontból is, hiszen egyrészt pontot tett a történelem egy hosszú, meghatározó időszakára, ez volt az az időszak, amikor birodalmak estek szét, és új államok jöttek létre. Magyarország szétdarabolása a trianoni békediktátum által is erre az időszakra esik.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Magyarország belgrádi nagykövete alkalmi beszédében hangsúlyozta, az első világháborút követő mindkét ideológia az egész világon tragédiát vont maga után. Ezt a mondatát később, a média képviselőinek bővebben kifejtve kiemelte, az első világháború idején már jelen volt a kommunizmus, majd az első világháborút lezáró békediktátumok következménye volt a fasizmus és a nácizmus megerősödése.

– Az, hogy ez a két ordas ideológia mire képes, jól láttuk a világháborút követő jó néhány évtizedben. Ez az időszak részben lezárult a második világháborúval, részben pedig csak 1989–90-ben – mutatott rá Pintér Attila. Elmondta továbbá, csak évtizedekkel később ismerték fel az államvezetők, hogy Európának csak a béke jelenthet jövőt. Az Európai Unió éppen ezt az elképzelést szolgálja, amelyhez 15 évvel ezelőtt Magyarország is csatlakozott, és mint arra Pintér Attila rámutatott, a huszadik század tragédiái után országa végre a jó oldalra állt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió projektuma nem lehet sikeres, ha nem folytatja a bővítési folyamatokat.

– Ha megnézzük milyen sokan jöttek el a kollégák közül és a katonai attasék közül ma koszorúzni, azt mondhatjuk, hogy az egykori központi hatalmak, illetve az egykori antanthatalmak részéről teljes volt a részvétel. Ez azt jelenti, hogy a katonákra, akik az első világháborúban egymás ellenségei voltak, ma már nem ellenségként tekintünk, és nem kezeljük ellenségként egymást sem, hanem elesett katonáknak tekintjük őket, akiknek a végső tiszteletet minden körülmények között meg kell adnunk – hangsúlyozta a magyar nagykövet.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Nikolaus Lutterotti, Ausztria belgrádi nagykövete alkalmi beszédében kiemelte, Ausztria, Magyarország és Szerbia külön oldalakon álltak az oly sok tragédiát okozó I. világháborúban. Most viszont büszkeséggel emlékeznek meg együtt, barátként és partnerként az áldozataikra, ami azt mutatja, hogy a múltat a hátuk mögött tudják hagyni. Ő is az Európai Uniót emelte ki a békemegállapodások legnagyobb projektumaként, amelyhez reményeik szerint Szerbia, mint a nyugat-balkáni régió kiemelkedő állama, is csatlakozhat.

A magyar és az osztrák nagykövet alkalmi beszédét követően Aleksandar Ninković, római-katolikus lelkész imádkozott magyar nyelven, majd németül és horvátul is az elhunytak lelki üdvéért, majd a nagykövetek, illetve a magyar és az osztrák katonai attasék, valamint Magyarország és Ausztria mellett, többek között Németország, Olaszország, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Románia, Görögország, Szerbia, Franciaország, Csehország, Szlovákia, Algéria, Lengyelország, Bulgária, Montenegró és Horvátország diplomáciai és katonai képviselete elhelyezte az első világháborús katonai temetőben az emlékezés virágait.