2024. március 28., csütörtök

Munkára hét és kilenc között

Rugalmas munkaidő bevezetését fogja javasolni a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Szociálpolitikai és Harcosügyi Minisztérium az összes állami szervnek – jelentette be Zoran Đorđević tárcavezető. Saját minisztériumában már gyakorlatba is vették azt, hogy a foglalkoztatottak reggel a nekik legjobban megfelelő időpontban kezdik meg a munkát: legkorábban 7 órakor, legkésőbb 9-kor érkezhetnek meg munkahelyükre, hogy ledolgozzák a szokásos 8 órát.

„Elemeztük a rugalmas munkaidő gyakorlatát mind külföldön, mind a nagy cégeknél. Jók a tapasztalatok, a dolgozók elégedettebbek és hatékonyabbak, mint korábban, sőt megtakarítás is kimutatható. Természetes, hogy elsőként nálunk vezettük be az újítást, és ha hatékonynak bizonyul, akkor minden állami szervben ezt alkalmazzák majd” – mondta a miniszter. Számára nem kétséges a siker. Szavai szerint korábban olyan konkrét problémák adódtak, hogy mivel a szociális központokban, illetve a községi vagy városi közigazgatási szervekben ugyanaz volt a munkarend, mint a minisztériumban, napról napra a munkaidő vége előtt érkeztek a különféle határozatok, emiatt pedig egyes minisztériumi foglalkoztatottaknak tovább bent kellett maradniuk, és nekik természetesen fizetni kellett a túlórát.

„Ezentúl az egyes osztályvezetők jobban megszervezhetik a munkaidőt, egyes beosztottakkal megbeszélhetik, hogy később jelenjenek meg a munkahelyükön, így mindenki elégedett lesz” – mondta Đorđević. Hozzátette, hogy ez az első intézkedés annak érdekében, hogy az alkalmazottak elégedettebbek legyenek. A szakminisztérium éberen figyeli mindazt, ami munkaügyben külföldön történik, mások tapasztalatait szeretné felhasználni, nem pedig túl sokat kísérletezni, tehát az újítások bevezetésénél igyekszik elkerülni a „gyermekbetegségeket”.