2024. április 25., csütörtök

Ismét növelik a tévé-előfizetést

Jövő év január 1-jétől az eddigi 220 dinár helyett 255 dinárt kell fizetni tévéilleték címén. Erről ugyan még nem döntött a köztársasági parlament, de a közszolgálati médiaházaknak járó illetékről rendelkező törvény módosításának javaslatát a kormány már jóváhagyta, és nem kétséges, hogy a képviselőház is megszavazza.

A parlament honlapján közzétett módosítási javaslat megindoklása szerint „a közszolgálati médiaházak zavartalan tevékenysége érdekében a legcélszerűbb megoldás az, hogy 2020. január 1-je és december 31-e között részben a Szerb Köztársaság költségvetéséből, részben pedig a tévéilletékből finanszírozzák működésüket”. Az előfizetési díjat eddig is a villanyszámlán keresztül fizettük, ezután is így lesz, mert ezzel a megoldással biztosítják a magas megfizettetési arányt.

A Szerbiai Rádió és Televízió, valamint a Vajdasági Rádió és Televízió költségei egy részének fedezésére 2016. január 1-jétől 150 dináros illetéket fizettettek meg, majd tavaly december 7-én döntött a képviselőház arról, hogy 150-ről 220 dinárra növeli a havi összeget.