2024. április 18., csütörtök

Vasárnap inkább csak a piacra

Amikor nemrég megnyílt a szomszédságomban az egyik külföldi üzletlánc vegyeskereskedése, elsőként a bejáraton csügő táblát néztem meg. Az állt rajta, hogy vasárnaponként délután háromig vannak nyitva. Ennek nagyon megörültem, mert számomra a szombat a heti nagytakarítás napja, míg a vasárnap délelőtt a bevásárlásé. Ha a piacon befejeztem a zöldség-gyümölcs beszerzését, azonnal a boltba tartok. Nem vagyok az egyetlen, a kasszánál sorjázva tolonganak ilyenkor a fogyasztók.

Ön támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartását?

Igen: 137 (64,3%)

Nem: 76 (35,7%)

A Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek két hete azonban a vasárnapi zárvatartás mellett foglalt állást a kereskedelmi láncok, a bevásárlóközpontok és a boltok esetében. Rámutattak, hogy ezekben az üzletekben nagyon rossz a dolgozók helyzete és a vasárnapi munkát sem fizetik ki nekik. Szerintük az államnak szabályoznia kellene a hétvégi nyitvatartást, ellenkező esetben a családok összeomlásához járulnak hozzá, a hétvégi munka bevezetése pedig csak ront az alkalmazottak amúgy is kedvezőtlen helyzetén. Kiemelték, megértik, hogy tiszteletben kell tartani a külföldi beruházók befektetett tőkéjét, de ugyanakkor a munkásoknak is joguk van a hétvégét a családjuk körében tölteni, áll közleményükben. Željko Rakić, a Kereskedelmi Minisztérium illetékese erre reagálva elmondta, a kereskedők a törvényes keretek között saját maguk határozzák meg a munkaidőt, és ezt korlátozni nem szabad. Véleménye szerint ezt a kérdést a piacnak kell eldöntenie, ugyanis a kereskedők a hatályos törvényekkel összhangban szabadon határozzák meg az üzletek nyitvatartását. Szerinte a vasárnapi zárvatartás forgalomkiesést és a vásárlók elégedetlenségét vonná maga után, és ennek eredményeképpen több dolgozó is elveszítheti munkahelyét.

Ezzel a véleménnyel nem tudok egyetérteni, ahogy a körkérdésünk válaszadóinak nagyobb hányada sem. Igen, a nagy multicégeknek valóban nagy elvárásaik lehetnek az országunkban megnyitott üzleteik forgalmát illetően, viszont a kereskedelmi láncok anyaországaikban zárva vannak vasárnap, illetve az ünnepnapokon is, a legtöbbjükben pedig olcsóbb és jobb minőségű az áru, mint nálunk. Az igények továbbra sem változnának, hisz a fogyasztás mértékén mit sem módosítana egynapnyi zárvatartás. Ugyanannyi élelmiszerre, higiéniai termékre lenne szükségünk továbbra is, akár szabad a dolgozók egyik napja, akár nem.

Egy felmérés szerint hazánkban 200 ezer kereskedő van, akiknek 70 százaléka nő. Ez azt jelenti, hogy 140 000 nő és 60 000 férfi nem vesz rendszeresen részt vasárnaponként a család életében. A munkájuk ugyanis nem akkor fejeződik be, amikor bezárul a vásárlók előtt az ajtó: ki kell takarítaniuk a boltot, rendezniük kell a kasszát és leltárt írni. A kimutatások szerint ezeken a munkahelyeken a szerbiai átlagfizetésnél 30 százalékkal kevesebbet kapnak az alkalmazottak, túlórát a legtöbb helyen nem fizetnek. Vasárnap minden bolt tele van vásárlókkal, olyannyira, hogy az ottani munkavezetők sosem tudják ésszerűen beosztani a munkát. A kereskedelmi létesítményekben hatalmas a munkaerőhiány. Csak egy-két kasszánál lehet sorakozni, még nagyobb tömeg esetén is, a többi árus pedig polcokat tölt fel, emiatt nem gondolom, hogy felmondás fenyegetné őket, inkább egyszerűsítené feladataikat, ha egy nappal kevesebbet kellene dolgozniuk.

Az illetékes minisztérium szerint a zárvatartás a boltokban nagy tömeget okozna a hét többi napján. Ha azonban a hipermarketek egy munkanapon 10-20 százalékos kedvezménnyel kecsegtetnék a fogyasztókat – mint ahogy azt egyik hazai üzletlánc tette pár éve keddenként – akkor arányosabban oszlana el az egy napra eső vásárlók száma.

Ki kényelemből, ki pedig a kötelezettségek miatt vásárol kizárólag vasárnap. Az okok teljesen lényegtelenek, de emlékezzünk vissza, hogy tizenvalahány évvel ezelőtt még nem volt lehetőség a vasárnapi bevásárlásra. Igazán könnyű azokat az időket visszaidézni, hisz még mindig megkérdezzük a családtagokat, ha számunkra ismeretlen üzletbe kell vásárolni, hogy vajon nyitva tart-e az a hét hetedik napján. Ebből adódóan arra lehet következtetni, hogy nem lenne nehéz visszatérni a régi szokásainkhoz, és egy másik napra ütemezni a hűtőszekrények feltöltését. Igazából még csak le sem kellene mondanunk a vasárnapi vásárlásról. Ott vannak a piacok. A boltok hétvégi nyitvatartásának szabályozásával ismét fellendülhetne a hazai őstermelők standjainak látogatottsága, mert a hét minden napján nyitva álló boltok hatalmas konkurenciát jelentenek a számukra. A bolti eladók és a piacosok is jól járnának.