2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Se utcanév, se házszám

A város polgármester asszonya minden hónap első szombatján fölkeres egy városi vagy egy falusi helyi közösséget, ahol a lakosok a fogadóórák alatt előtárhatják a közösséget érintő problémákat, ötleteket, javaslatokat. Legutóbb a Felsővárosra került sor, ahol mintegy harminc polgár kívánt találkozni a polgármester asszonnyal és legközvetlenebb munkatársaival. Átlagban ennyi érdeklődő jelenik meg a más helyeken rendezett fogadóórákon is.

A Felsővárosban kommunális problémából van legtöbb. Számos utcában nincs vízvezeték, se szennyvízcsatorna, az utak, járdák nincsenek leaszfaltozva, hiányos a közvilágítás. Ezzel kapcsolatosan a városvezetés jelezte, hogy a település teljes területén föltérképezték a burkolat nélküli utcákat, és az elkészített elsőbbségi terv alapján aszfaltozzák, vagy bár kőzúzalék-burkolattal vonják be őket.

Ugyanakkor vannak új utcák, amelyeknek nem volt még sem elnevezése, sem házszáma. Az illetékesek jelezték, dolgoznak a probléma megoldásán, és ahol már van érvényes lakcím, ott a belügyi titkárság ingyenesen bejegyzi azt a lakosok személyi okmányaiba.

Ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy 2011-ben több civil szervezet kezdeményezte ugyanebben a helyi közösségben az Ivan Cankar utca átnevezését Herceg János utcává, ugyanis ott áll az író szülőháza. Az illetékesek erre szabad kezet adtak, azzal, hogy a kérdés megoldásázoz az érintett utca lakóinak a beleegyezése szükséges. Az ott lakók azzal utasították el a névváltoztatást, hogy az okmányaikban át kell javítaniuk a lakcímüket. A belügy akkor is jelezte, hogy a módosítást ingyen elvégeznék, hiszen nem az érintett polgárok költöztek új címre, hanem a közigazgatás változtatta meg lakcímüket. Végül a névváltoztatásból nem lett semmi.

A Felsőváros helyi közösségben tartott fogadóórákon fölmerült, hogy meg kellene javítani a kerékpárutat és a közvilágítást a Batinai utcában, illetve ki kellene alakítani a körforgalmú kereszteződést a 12. Vajdasági rohambrigád és a Szaloniki harcosok utcák találkozásánál. A város vezetői szerint ez a megoldás ugyan Zombor javát szolgálná, de a megvalósítás köztársasági hatáskörbe tartozik.

Decemberben Küllődön tart nyílt napot Zombor polgármester asszonya.